Снимка: wikipedia.org

Алис Алисън Дъниган, първата цветнокожа жена постоянен кореспондент в Белия дом, вече има своя статуя в естествен ръст в американския музей на журналистиката Нюзеум във Вашингтон, пише БТА като цитира френското издание на сайта Слейт.

Алис Алисън Дъниган е родена през 1906 г. и умира през 1983 г. През годините тя е работила за редица издания и е била ръководител на редакцията във Вашингтон на новинарската агенция Асошиейтед нигро прес (Associated Negro Press), предоставяла информации на над 100 издания на цветнокожи.

Агенцията просъществува от 1919 до 1964 г.

Алис Алисън Дъниган влиза в историята през 1947 г., когато получава акредитация за президентството и после започва да отразява кампанията по преизбиране на Хари Труман.

През годините тя е споделяла, че е била обект на расистки и сексистки обиди и ограничения.

През 1953 г. например тя не може да присъства на реч на президента Айзенхауър, защото театърът, в който се случва това, е само за бели.

На погребение на сенатор от Охайо пък тя трябва да седи сред сервитьорите.

Освен това тя е получавала по-малка заплата от колегите си мъже, дори в пресата на цветнокожите.

През 1960 г. Алис се оттегля от нюзрума в Белия дом, за да бъде част от кампанията на Линдън Джонсън за спечелване на демократическата президентска номинация.

Тогава печели Джон Кенеди, който взима Линдън Джонсън за вицепрезидент и назначава Алис за консултант по въпросите на образованието в президентската комисия за равни възможности на трудовия пазар.

След това журналистката се посвещава на писане. Тя публикува и автобиографична книга, озаглавена "Опитът на една цветнокожа жена: От училището до Белия дом".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase