Снимка: Reuters, архив

Протестно движение започна вчера в американските затвори и се очаква да продължи до 9 септември. То е по призив на асоциации, борещи се за подобряване на условията на живот на затворниците и за "край на робството в затворите", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Затворниците са наясно, че са третирани като животни. Американските затвори са военни зони. Това за някои от нас е като да сме все едно умрели. Какво имаме да губим?", се казва в изявление на асоциация на задържаните, нарекла се "Защитниците на затворниците говорят", която е в основата на протестното движение.

Подкрепяна от много асоциации на правозащитници, групата състави списък с десет искания, сред които незабавно подобряване на условията на задържане, право на гласуване за всички задържани или край на робството в затвора.

Много затворници са принудени да работят в затвора - да готвят, да чистят, да косят морави и др - за смешни заплати.

Тринадесетата поправка на конституцията на САЩ премахна робството с едно изключение "като наказание за престъпление, за което страната е била подобаващо осъдена".

Задържаните сега са призовани в цялата страна да спрат работа, да започнат гладни стачки и да участват в мирни седящи протести. Протестното движение е подкрепяно от влиятелната асоциация за защита на гражданските права Американски съюз за граждански свободи. Тя призовава затворническата администрация да не отвръща на протестното движение с наказания. Организацията смята, че организаторите на протеста са храбри хора, привличащи вниманието върху политиката на масово вкарване в затворите в САЩ и посочва, че тези хора заслужават възхищение.

В САЩ има 2,2 милиона души зад решетките според данни на министерството на правосъдието от края на 2016 г. Датата за началото на протеста не е случайна.

На 21 август се отбелязва 47-ата годишнина от смъртта на активиста от организацията за граждански права Черните пантери Джордж Джаксън, убит от надзирател в затвора Атика, където на 9 септември 1971 г. бе избухнал исторически бунт, потушен сурово четири дни по-късно.

През 2016 г. отново имаше протест в няколко американски затвора и някои от участниците в него бяха поставени в изолатор след "размирици".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase