Към момента търговската война е на етап състезание чия администрация ще установи първа, че икономиката ѝ няма да издържи. Обявените от американския президент Доналд Тръмп нови мита, които смята да наложи на Китай, в размер на 200 млрд. долара, по-скоро са натиск към азиатската държава за отваряне и либерализация на пазарите. Срещата между Тръмп и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер се оказа от решаващо значение за увеличението на митата. По време на тази среща Тръмп си осигури поне един безопасен фронт в търговската война, която води в толкова много посоки. Това мнение изрази Адриан Николов,  икономист от Института за пазарна икономика, в Bloomberg TV Bulgariа.

Според Николов изгледите за търговската война между САЩ и Европейския съюз (ЕС) са по-скоро оптимистични.

„Изказването на Белия дом след срещата между Тръмп и Юнкер сочи, че САЩ и ЕС останаха по-скоро традиционните съюзници. Вече има наличие на политическа декларация за отказ от мита между тях, както и заявена подкрепа от председателя на ЕК за предефинирането на Световната търговска организация“.

Николов посочи, че евентуално налагане на нови мита отново ще платят бизнесът и потребителите. Той добави, че ефектите от тарифите върху стоманата и алуминия вече се усещат частично, но ако последва и обявеното от Тръмп налагане на мита, то ще има доста по-сериозно увеличение на цените.

Според госта реакциите на Китай са резервирани и се случват с определено закъснение, поради честите противоречиви изказвания на американския президент.

„Китай реагира на случващото се като налага съответните ответни мита. Пекин обикновено не прави изказвания и не отправя политически заплахи. Вероятно и сега ще последва просто тарифен отговор, ако Тръмп изпълни заканите си“.

Николов изрази мнение, че причината за началото на търговската война е различна от обявената от Тръмп – търговския дефицит на САЩ.

„Политиките на Китай са силно рестриктивни спрямо чуждестранни компании. В страната има множество трудности за получаване на лиценз, също и при опазване на интелектуалната собственост. САЩ целят промяна на тези политики, която да доведе до отваряне на китайските пазари“.

По темата за запазените лихвени проценти от Фед гостът посочи, че към момента икономиката на САЩ се развива с много добри темпове и това прави решението логично.

„Фед по-скоро застава на позицията, че ако нещо работи, няма нужда да се поправя. Има ниска безработица в САЩ, а очакванията са и за по-висок ръст на икономика. Няма причина да се засилва монетарната политика на страната“.

Според Николов добрите темпове на ръст на американската икономика и все още слабото отражение от налагането на мита се дължат на факта, че потреблението е водещият и основен двигател там, а не износът. Повече в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase