Снимка: Reuters

Лансираният от президента на САЩ Доналд Тръмп и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер план за намаляване на напрежението в търговията е бил на моменти на ръба на провала. Това призна самият Юнкер, цитиран от ДПА и БТА.

В интервю за германската телевизия АРД Юнкер каза, че на преговорите Тръмп и делегацията му упражнили "максимален натиск", за да накарат ЕС да отвори още повече пазарите си на земеделска продукция.

Председателят на ЕК допълни, че директно е отхвърлил подобен вариант, "имайки предвид ситуацията в Европа, не само във Франция, но и в Белгия, Ирландия, също и в Люксембург и където и да било другаде".

По думите на Юнкер за да бъде постигнато споразумение, ЕС е бил принуден да се откаже от възможността за достъп на европейски фирми до публично предлагане в САЩ като основнa темa в разговорите.

Още по темата

На срещата си в сряда Тръмп и Юнкер се съгласиха да загърбят продължилия месеци търговски спор и засега да не се налагат никакви нови извънредни мита.

Белият дом и европейците сега възнамеряват да започнат преговори, чиято цел ще бъде амбициозно споразумение за премахване на митата за промишлени стоки.

След разговорите Франция беше една от страните, които незабавно поискаха разяснения. Тя се позова на изказване на Тръмп, че споразумението ще отвори нови пазари за американските фермери.

Днес говорителка на ЕК заяви, че европейските фермери няма защо да се страхуват от по-силна конкуренция в резултат на споразумението. Земеделските продукти са изключени от планираните преговори за споразумение за митата, каза тя.

Постигнатите в сряда договорености включваха единствено по-голям внос на американска соя - нещо, което рядко се произвежда в ЕС поради изискванията на тази култура към климата, отбелязва ДПА.

Вчера Тръмп е имал телефонен разговор с Юнкер, в който са били повдигнати търговски въпроси като продължение на срещата от тази седмица във Вашингтон, съобщи в разпространено изявление прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от ТАСС.

"Президентът Тръмп разговаря днес с председателя Юнкер. Лидерите продължиха дискусиите за търговското взаимодействие между САЩ и ЕС", съобщи тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase