Снимка: Reuters

Indеpendent: САЩ и ЕС постигнаха споразумение да избегнат търговската война

Британският Independent  приветства резултатите от срещата на Доналд Тръмп и Жан-Клод Юнкер и отбелязва, че при новината за споразумение да котировките на пазарите са се повишили.

Вестникът коментира, че споразумението вероятно ще разсее страховете от изостряща се търговска война след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да обложи с 25 процента мито вноса на стомана и 10 процента мито вноса на алуминий.

Още по темата

"Гардиън" отбелязва, че изказванията на Тръмп и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във Вашингтон представляват крачка назад от потенциалната търговска война след седмици на блокаж, но изданието допълва, че в тези изказвания е нямало детайли.

"Дейли телеграф" определя споразумението като неочаквано и също коментира, че с него е избегната пълномащабна търговска война.

Изданието отбелязва, че заради политиката си на налагане на мита президентът на САЩ е получил критики от републиканците в американския Конгрес, които са го обвинили, че е изоставил принципите на свободната търговия и е рискувал да навреди на американската икономика.

New York Times: САЩ и ЕС успокоиха търговската си вражда

САЩ и ЕС се отдръпнаха от прага на търговската война, след като Тръмп заяви, че европейците са се съгласили да намалят митата и другите търговски бариери, отбелязва вестникът.

Изданието допълва, че за момента тази новина е успокоила битката, която е започнала с въвеждането на митата за европейския внос на стомана и алуминий.

Помирителният тон в изказванията на Тръмп и Юнкер може временно да успокои страховете от по-нататъшно изостряне на транстлантическата търговска война, но въпросите остават, пише "Вашингтон пост".

Изданието отбелязва, че Тръмп не се е съгласил да замрази окончателно митата за вноса на стомана и алуминий от страните от ЕС. По сходен начин Юнкер не се съгласи да бъдат намалени митата за вноса на автомобили от САЩ, допълва вестникът. И макар и Тръмп да даде сигнал, че няма да налага нови мита върху европейския внос, например за автомобилите, той не премахна тази възможност изцяло от масата, запазвайки си лостове за въздействие, в случай че преговорите се провалят, коментира изданието.

Изненадващо споразумение в търговския спор, пише германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Изданието отбелязва, че сега Америка и ЕС искат да уталожат търговския спор чрез преговори. Президентът на САЩ очевидно е готов на отстъпки - след силен вътрешнополитически натиск. Към това се прибавят съобщенията, че наложените от Тръмп мита вредят на американските предприятия и икономика. Акциите на американските автомобилни производители бяха силно поевтинели, коментира изданието.

САЩ и европейците се съгласиха да изгладят различията в търговията, пише "Уолстрийт джърнъл", а "Файненшъл таймс" съобщава: "САЩ и ЕС обявиха примирие в търговската си война".

/БTA/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase