Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун на 12 юни в Сингапур и че комунистическата държава желае да се откаже от ядреното си оръжие, предадоха световните агенции.

Той каза това пред репортери след среща в Белия дом вчера с високопоставен пратеник на режима в Пхенян.
Тръмп прие заместник-председателя на управляващата в КНДР Корейска трудова партия Ким Йон Чхол, като срещата продължи по-дълго от планираното. Тя е минала "много добре", според президента на САЩ, пише БТА.

Тръмп каза също, че президентът на Китай Си Цзинпин е помогнал за уреждане на предстоящата среща на върха.
Американският президент прогнозира, че отношенията със Северна Корея в края на краищата ще се окажат успешен процес.

Още по темата

"Мисля, че ще започнем отношения помежду си и те ще започнат на 12 юни", каза Тръмп. Той предупреди, че след годините на враждебност няма да е достатъчна една среща, но изрази надежда, че тази в Сингапур ще бъде едно добро начало.

Според американския президент севернокорейският лидер наистина възнамерява да закрие ядрената военна програма на страната си, както искат Съединените щати.

Той съобщи, че е обсъдил с Ким Йон Чхол официалното слагане на край на Корейската война, т. е. подписването на мирен договор за формално прекратяване на конфликта от периода 1950-1953 г., след който е подписано само примирие.

Президентът на САЩ каза, че очаква деня, когато ще може да отмени санкциите срещу Северна Корея. Съединените щати няма да дадат основната сума пари в помощ на КНДР, а това ще направи Южна Корея, отбеляза той.

Тръмп изтъкна, че повече няма използва термина "максимален натиск" върху Северна Корея, защото тя и Съединените щати вече намират общ език.

Президентът на САЩ каза, че срещата на руския министър на външните работи Сергей Лавров с Ким Чен Ун в Пхенян не му се е понравила, предаде ТАСС. "Каква цел преследваше тя?", попита Тръмп.

След това той допълни, че ако срещата е "била позитивна", то тя ще му "се понрави". "Ако е била негативна среща, тя няма да ми се понрави", продължи Тръмп, преди да добави, че срещата между Лавров и Ким "може да е много позитивна".

Ким Йон Чхол, смятан за втория човек в режима в Пхенян и за "дясна ръка" на севернокорейския лидер, предаде на американския президент писмо от Ким ЧенУн. Тръмп първо определи писмото като "много хубаво", след което призна, че не го е чел, предаде Франс прес.

По-рано тази седмица високопоставеният севернокорейски пратеник проведе разговори в Ню Йорк с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо. Вчера Помпейо също присъства на срещата в Овалния кабинет на Белия дом между Тръмп и Ким Йон-чхол.

Южна Корея приветства решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да се срещне на 12 юни със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предаде Асошиейтед прес. Сеул очаква "историческата среща в Сингапур с вълнение, но и с търпение", каза говорител на южнокорейското президентство.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин, който се срещна два пъти с Ким през последните седмици, лобираше усърдно за среща между президента на САЩ и севернокорейския лидер, отбелязва АП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase