Снимка: Reuters, архив

Ерозията на международните отношения, на международните институции, на международното право. Това е един от най-важните резултати, които се случват вследствие на управлението на Доналд Тръмп. Това каза Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, директор на Институт за икономика и международни отношения (ИИМО), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. "Същевременно Съединените щати все повече и по-успешно се самоизолират от останалия свят".

"Логично е да се твърди, че САЩ вече не диктуват световния ред, тъй като светът вече е по-различен. След двуполюсния свят, в който живяхме, след кратката илюзия за еднополюсен свят, която продължи по-малко от две десетилетия, очевидно светът става все по-полицентричен и това само по себе си е отрицание на самата доктрина на американската доминация. Това е цяло течение в американската политология - твърди се, че от тук нататък сигурността на света ще зависи от това как САЩ ще менажират собствения си преход от единствена, водеща, доминираща нация в една от многото, може би една от многото, но не единствена в световен мащаб".

Напускането на търговски споразумения, на Парижкото споразумение за климата, на Иранското ядрено споразумение, преместването на посолството в Йерусалим - всичко това са елементи, които изолират САЩ и освен всичко друго дълбаят сериозна пукнатина с Европа, вътре в т.нар. евроатлантически свят, подчерта събеседникът. "Това, което наблюдаваме, е, че въпреки че по много други теми в Европа процесите са центробежни, по темата за Иранското споразумение цари пълно единодушни. То се отчита като най-крупния дипломатически успех на ЕС през последните десетилетия.

"ЕС започва да търси своето самостоятелно място като играч в глобалния свят. Това не значи антиамерикански, но значи самостоятелен играч".

Имат ли почва твърденията, че излизането на Тръмп от общи международни търговски и други споразумения, е "акт на вандализъм на САЩ спрямо многостранната дипломация"? Може ли изолацията, която Тръмп постига да настрои Китай, Русия и ЕС срещу САЩ? Обедини ли ислямския свят срещу себе си Доналд Тръмп?

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

9

ognyanz

преди 5 години

Може би е време нашите пишман-реформатори (доколкото ги има още) да се ориентират повече към Германия, отколкото към САЩ. А се чу и че щели да стават патриотична формация - няма лошо.

8

Анонимен

преди 5 години

МНОГО Е ДОБРЕ, ЧЕ САЩ И ЕС ЗАПОЧНАХА ДА СЕ РИТАТ.И ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА ЗАПОЧНА ДА РАСТЕ.МАЙ ЧЕ ТАНДЕМЪТ ПУТИН - ТРЪМП ВЗЕ ДА СРАБОТВА.

7

Анонимен

преди 5 години

Международното право не може да ходи заради САЩ, ЕС и Англия. Лицемеренето им е толкова присъщо, че даже се усмихват, когато говорят за международно птраво и се самоспоменават там...