Снимка: BG VOICE

Две български момичета изчезнаха в САЩ, семействата им са притеснени и объркани, а полицията ги издирва.

16-годишната Натали Наскова и 18-годишната Велина са в неизвестност от няколко дни. Момичетата са ученички в Meadows High School и са обявени за издирване от полицията в чикагското предградие Arlington Heights.

Това съобщи онлайн платформата на BG VOICE - един от най-влиятелните български вестници в САЩ и Канада, който отразява живота на българската диаспора.

Пред изданието разтревожените родители на двете момичета разказват, че последната информация за тях е от училище.

"Моята дъщеря просто не се прибра", казва Натали Пенчева, майка на Натали. "Каза ми, че трябва да остане допълнително след училище, но така и не се прибра", добавя майката. Тя се е чула по телефона с другото момиче в неизвестност, Велина, във вторник вечерта. "Аз я молих, ако знае нещо за Натали, да ми каже, но тя заяви, че нищо не знае. На следващата сутрин и тя изчезва безследно".

Бащата на Велина, Делчо Шинтов, е шофьор на камион. Той не е бил в града по това време, но казва, че се е чул за последно с дъщеря си в сряда сутрин, когато тя му каза, че й е било лошо и че не и се ходи на училище.

"Аз и казах, че трябва да иде и тя ми каза добре, ще ида. Трябва да вземе изпити преди да си замине за България", добавя Делчо. Той обясни, че е в много добри отношения с дъщеря си.  В сряда, в 10:30 преди обед, му се обадил бащата на Натали с информация, че Велина не е отишла на училище.

"От тогава и звъня и до сега телефона й е изключен", казва Делчо Шентов.

Според него и това, което му е казано от разследващите, няколко момичета от училището на българките са казали на полицията, че са видели тийнейджърките на бензиностанцията на Old Wilky и Alngounquin Rd в Арлингтън Хайтс с мъж, видимо по-възрастен от тях, от латино произход. Към момента от полицията не дават никаква информация по разследването и не са пуснали дори съобщение към медиите.

Родителите на двете момичета са силно разтревожени, тъй като с тях няма връзка от няколко дни.

"Телефоните и айпадите им са изключени, няма как да се проследят", казва майката на Натали. "Най-странното е, че уж са били на училище, а никой от техните съученици нищо не знае", добавя Наталия Пенчева.

"Моля се само да са добре, дано да са някакви детски щуротии. Момичетата са хубави, те мислят още по детски", са думите на разтревожената майка.

От дома й липсват някои дрехи на дъщеря й, затова и майката се надява това да е хлапашка постъпка и двете момичета да се приберат живи и здрави. Липсва и зелената карта на 16-годишната Натали, въпреки, че като юноша властите няма да й разрешат да напусне страната сама. Възможно е момичетата да са решили да избягат, но според майката без пари, не могат да стигнат далеч.

Делчо Шентов казва че не е забелязвал никакъв знак, че дъщеря му Велина планира да бяга или иска да напусне дома си или града. Напротив – "На 22-ри има билет за България. На 24-ти нейния випуск има бал, купили сме обувки, чанти", разказва бащата.

Във втори материал по темата  BG VOICE цитира свои източници, според които е много вероятно тийнейджърките да са избягали от вкъщи с гаджета, принадлежащи към бандата Latin King. Тя е най-старата и голяма латино банда в света.

Според доклад на ФБР за криминалната й активност от 2012-та година, членовете на Latin Kings таргетират млади момичета, които са податливи на манипулация и са готови да избягат от вкъщи. В много от случаите привлечените са подтиквани да проституират. Същият доклад описва и как членовете на бандата вербуват момичетата – често в сиропиталища, бежански лагери, търговски центрове и гимназии.

Разследващите от полицейското управление в Арлингтън Хайтс не потвърждават информацията за членове на бандата Latin Kings. Те уточняват, че случаят се разследва като бягство/изчезване.

"Нямаме причина да вярваме, че момичетата са били отвлечени или нападнати", казва сержант Буксинзки.

По закон, ако Натали Наскова бъде намерена, ще бъде задържана в най-близкото полицейско управление и родителите й ще бъдат призовани да си я вземат. Друг е случаят с Велина Шинтова обаче. Тъй като тя е на 18 години, полицията няма право да я задържи където и да е, освен ако присъствието й не е свързано с извършено престъпление. Същото се отнася и за всеки пълнолетен гражданин с момичетата.

"Освен ако няма извършено престъпление ние нямаме право да задържаме никой", допълва сержант Букзински. Родителите на двете български момичета молят ако някой има информация за тях да се свърже незабавно с полицейския участък в Арлингтън Хайтс на 847-368-5300.

"Правим всичко възможно, за да ги открием", заключава сержант Буксинзки.

Коментари Напиши коментар

107

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 98: И на теб ли някой ти къса дирника на западния фронт.

106

Пет

преди 4 години

Едното от момичетата било от Панагюрище.абитурентката. от това малко градче в голямата Америка..явно си е фантазирало че може да си поскита из голяма държава ...ама не са преценили че ще попаднат на мошеници!

105

!

преди 4 години

Малки глупави мърл.и, техните са ги завели да учат, да стават хора, а те ...