Снимка: Reuters, архив

Китайските държавни медии заплашиха, че страната им може да влезе във война заради Тайван, ако в САЩ бъде приет законопроектът за по-тесни отношения между Вашингтон и самоуправляващия се остров. Китай не признава Тайван за независима държава и го смята за част от своята територия, предаде БТА като цигира Ройтерс.

Законопроектът, който се нуждае единствено от подписа на президента Доналд Тръмп, за да влезе в сила, предвижда да стане официална политика на САЩ американски представители на всички равнища да могат да посещават Тайван и да се срещат със свои тайвански колеги и съответно на реципрочна основа тайвански представители да могат да посещават САЩ и да се срещат със свои колеги.

Пекин смята демократичния Тайван за размирна провинция и неразривна част от "единен Китай", с която не може да има междудържавни отношения, и никога не се е отказвал от варианта да използва сила, за да върне острова под контрола си, отбелязва Ройтерс.

В редакционна статия, в която са използвани силни думи, официозът "Чайна дейли" написа, че ако законопроектът придобие силата на закон, това само ще насърчи тайванския президент Цай Ингвен да предявява още по-силни претенции за суверенитет на острова.

"Което, ако тя упорства, ще доведе до неизбежната последица да бъде задействан Законът срещу отделянето, позволяващ на Пекин да използва сила, за да не допусне островът да се отдели", пише вестникът. Става дума за китайски закон, приет през 2005 г.

"И понеже САЩ са обвързани от вътрешното си законодателство в такъв случай да действат от името на острова, това единствено ще затвърди още повече мнението, че спускането към ада никак не е трудно".

Откакто Цай, която е представител на подкрепящата независимостта Демократична прогресивна партия, беше избрана през 2016 г. за президент, враждебността на Китай към Тайван се засили.

Китайските власти подозират, че Цай иска да направи опит за официално обявяване на независимост, червена линия за управляващите в Пекин от Китайската комунистическа партия. Тя твърди, че иска да запази статуквото и че е ангажирана с мира.

Тайван приветства американския законопроект.

В друга редакционна статия високотиражният държавен таблоид "Глобал таймс" написа, че Китай може "да предприеме целенасочени мерки срещу силите в Тайван, подкрепящи независимостта".

"От военна гледна точка силата на Народноосвободителната армия промени из основи военно-политическата обстановка в целия район на протока", се казва в статията. Под проток се има предвид тесният Тайвански проток,
отделящ Тайван от огромния му китайски съсед.

"Благодарение на стремителния си растеж континентален Китай пое безпрецедентна стратегическа инициатива в района на целия Тайвански проток."

Китай драстично увеличи военното си присъствие около Тайван. За около година китайските военновъздушни сили са провели 16 военни учения близо до острова, заяви тайванското министерство на отбраната, предупреждавайки, че заплахата от Китай расте с всеки изминал ден.

САЩ нямат официални отношения с Тайван, но са задължени от закон да му помогнат да се защитава и са основният източник на въоръжение за острова. Китай редовно казва, че Тайван е най-проблемният въпрос в отношенията му с Вашингтон.

"Чайна дейли" също така съобщи днес, че Китай е готов да строи по-големи самолетоносачи, след като е усвоил техническите способности за целта. Новината бива публикувана, преди да бъде обявен годишният военен бюджет.
Китай притежава един самолетоносач - "Ляонин", авионосец от съвестко време втора употреба, закупен от Украйна през 1998 г., и в момента провежда изпитания на първия си самолетоносач родно производство. Новият съд беше пуснат на вода миналата година и се очаква да бъде приет на въоръжение през 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase