Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще наруши традицията, като посети Полша - бивша комунистическа страна в Централна Европа, преди да направи президентско посещение в отдавнашните съюзници на своята страна - Великобритания, Франция и Германия, пише в своя материал Асошиейтед прес.

В материал агенцията посочва, че Тръмп върви по стъпките на президента Джордж У. Буш, който след като стана президент през 2001 г., посети Полша, преди да отиде в другите три по-близки държави.

Белият дом подчертава важността на Полша като верен съюзник в НАТО и нейния потенциал като енергиен партньор като причини за посещението на Тръмп, което той ще направи в четвъртък, непосредствено преди да участва в срещата на върха на Г-20 в Хамбург. Има обаче няколко други причини, поради които Полша е логично място за посещение на новия президент на САЩ в началото на управлението му.

Популисткото посрещане

Тръмп ще бъде посрещнат в Полша от популистки лидери, които имат доста сходен мироглед с него и които дойдоха на власт през 2015 г. със същия вид националистическа, антимюсюлманска реторика, поставяща както новия лидер на САЩ, така и поляците в конфликт с лидерите в Западна Европа.

Подобно на Тръмп, полските лидери се стремят да възстановят повече национален суверенитет и да отслабят международните институции като Европейския съюз. Някои политически наблюдатели се тревожат, че посещението може още повече да задълбочи разделенията между Полша и западноевропейските й партньори. Има също така безпокойство, че посещението на Тръмп може да окуражи полското правителство и да насърчи подкопаването на върховенството на закона, каквото ЕС смята, че има в Полша.

Варшава може да осигури приветстващи тълпи

Тръмп вероятно може да разчита да бъде посрещнат от големи въодушевени тълпи във Варшава, където се очаква да направи значимо, предавано по телевизията обръщение към нацията. Всъщност според съобщенията в полските медии именно това е обещало полското правителство в поканата си до Белия дом.

За да изпълнят това обещание, депутати от управляващата партия и проправителствени активисти планират да докарат с автобуси групи от провинцията, които да слушат речта на Тръмп. Един топъл прием със сигурност би бил плюс за Тръмп след до известна степен неловкия му дебют в Европа през май. Той също така може да получи хладен прием на срещата на Г-20 заради неотдавнашното си решение да изтегли Съединените щати от Парижкото споразумение за климата и други политики.

Някои съюзници от НАТО също така се дразнят от повтарящите се призиви на Тръмп да увеличат военните разходи.

Полша приема американски войски на своя територия

Полша може да очаква само похвала от Тръмп за своите разходи за отбрана. Страната, която е съюзник на САЩ в Ирак и Афганистан, е един от петте членове на НАТО, които харчат за своята армия очакваните 2 процента от брутния вътрешен продукт.

Полско-американските отношения в сигурността също получават тласък тази година с разполагането на около 5000 войници на САЩ в Полша като част от две отделни американски и натовски мисии. Разполагането на войските има за цел да увери съюзниците по източния фланг на НАТО, че алиансът се отнася сериозно към тяхната защита от руска агресия.

Мнозина в региона се надяват да чуят Тръмп да се ангажира с член 5 от договора на НАТО, в който се казва, че нападение срещу един член е нападение срещу всички. След като месеци наред говореше уклончиво за този отбранителен договор, през юни Тръмп най-сетне направи това, стоейки редом до румънския президент в Розовата градина. Все пак би било от голямо значение обхванатият от тревога регион да чуе тези думи, изговорени на територия по-близо до Русия.

Американците от полски произход гласуват на изборите в САЩ

Стотиците хиляди американски избиратели от полски произход в САЩ представляват важна електорална група в няколко решаващи щата, а миналата година помогнаха на Тръмп да надделее в Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания. Те със сигурност ще бъдат благодарни за посещението на Тръмп във Варшава, особено след като той избра да направи обръщение към поляците на площад "Крашински" - място, което символизира полския героизъм през Втората световна война.

На този голям площад има паметник на Варшавското въстание от 1944 г. - смело, но обречено въстание срещу нацистка Германия, довело до смъртта на 200 000 поляци и разрушаването на Варшава.

Енергийни връзки

При посещението си във Варшава Тръмп също така ще участва в среща на върха, посветена на инициативата "Три морета" - проект за разширяване и модернизиране на енергийните и търговските връзки между 12 страни, намиращи се между Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Една от движещите цели на инициативата е да направи региона по-малко зависим от руската енергия. Проектът предвижда американският износ на втечнен природен газ, който започна да пристига в Полша в началото на юни, да може да снабдява по-голяма част от региона.
Посещението съвпада с усилията на правителството на Тръмп за превръщане на САЩ в нетен износител на петрол, газ и други ресурси с цел увеличаване на американските приходи и влияние, отчита БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase