Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп осъди антисемитизма в Съединените щати и каза, че той трябва да бъде спрян, предаде Ройтерс.

"Ще ви кажа, че антисемитизмът е ужасяващ, че той ще бъде спрян и трябва да бъде спрян", каза Тръмп в интервю за американската телевизия Ен Би Си. Президентът на САЩ заяви това в отговор на въпрос за заплахи.

Вчера единадесет еврейски центъра в Съединените щати бяха заплашени по телефона и евакуирани. Впоследствие се оказа, че заплахите са фалшиви, съобщиха еврейски организации и представители на властите.
ФБР започна разследване заедно с министерството на правосъдието, което отговаря за спазването на човешките права и гражданските свободи. Правителството на Тръмп осъди заплахите.

В разпространена днес декларация на Белия дом, цитирана от Асошиейтед прес, се заклеймяват "омразата и мотивираното от омраза насилие" и се изтъква, че президентът на САЩ "е дал ясно да се разбере, че подобни действия са неприемливи".

Преди това Иванка Тръмп призова в Туитър към религиозна толерантност. В туита й се казва: "Ние трябва да защитим молитвените си домове и религиозни центрове".

Дъщерята на Доналд Тръмп прие юдаизма, преди да се омъжи за Джаред Къшнър, припомня БТА.

Президентът на САЩ нарече заплахите срещу еврейските центрове "ужасяващи и болезнени" и по време на посещение в новооткрития във Вашингтон Национален музей за афроамериканска история и култура. Те са "многозначително напомняне защо трябва да се води битка с фанатизма, нетърпимостта и омразата във всичките й форми", коментира той.

Тръмп допълни, че заплахите срещу еврейските центрове са "тъжно напомняне" за работата, която предстои да се свърши в Съединените щати.

Президентът на САЩ беше придружен в музея от дъщеря си Иванка, номинирания от него за министър на жилищното строителство и градоустройството Бен Карсън, съпругата му Канди Карсън и сенатора от Южна Каролина Тим Скот. Групата разгледа експозиция, посветена на израстването на Карсън от бедно момче до известен неврохирург педиатър.

Чернокожият лекар беше съперник на Тръмп в борбата за номинацията на Републиканската партия за президентските избори.

"Честно казано, фантастичен е", каза американският президент за музея.

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп посети миналата седмица тази нова забележителност заедно със Сара Нетаняху, съпругата на израелския премиер Бенямин Нетаняху, припомня АП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase