Снимка: Reuters

Страховити наводнения в южните американски щати Луизиана и Мисисипи убиха трима души, спряха движението по ред пътища и принудиха местните спасители да организират спешни операции, съобщиха медии, цитирани от Франс прес.

Луизианският губернатор демократ Джон Бел Едуардс обяви в петък извънредно положение заради поройните дъждове, които се очаква да траят още дълго време.

Шейсет и осемгодишен мъж се удави на 25 км от Батън Руж в Луизиана, друг бе отнесен от водите и умря при падане в дълбок ров, съобщи Си Ен Ен, като цитира Джоан Моро, оглавяваща щатската спасителна служба.

В петък е загинал и трети човек - също в Луизиана, потвърди за Си Ен Ен представител на противопожарните органи.

Основните магистрали около Батън Руж са наводнени; над 10 местни жители са получили помощ от спасителните отряди, след като са били изненадани от стихията и принудени да се спасяват на покривите на къщите си или по дърветата. Някои пък са били вадени от затъналите си коли, уточни телевизията.

Според местните власти в петък вечерта близо 7500 жители на региона са останали без ток.

Междувременно през целия уикенд част от САЩ, по-специално североизточното крайбрежие, ще остане в плен на мощна гореща вълна, съпътствана от повишена влажност на въздуха.

В мегаполисите Ню Йорк и Филаделфия тази комбинация ще доведе до температури, усещани като 43 градуса по Целзий, предупредиха метеоролозите.

Горещата вълна се простира от Охайо до Западна Вирджиния, като засяга също столицата Вашингтон и Бостън, обясни за АФП синоптикът Дейвид Рот от националната метеослужба.

В Далас (Тексас), Вашингтон, част от Ню Джърси и Лонг Айлънд може да се стигне до температурни рекорди, добави той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase