Снимка: кадър CNN

В понеделник вечер Мелания Тръмп, съпругата на милиардера и кандидат за президентския пост в САЩ Доналд Тръмп, изнесе реч пред събрали се членове на Републиканската партия. Нищо особено. Поне на пръв поглед.

На втори поглед обаче се оказва, че младата съпруга на Тръмп, която е възможно да стане следващата първа дама на САЩ, е изкопирала доста голяма част от речта си от една друга първа дама.

8 години по-рано, през 2008 година, Мишел Обама изнася същата реч на събрание на демократите в Денвър.

В словото си Мелания каза: "Още от малка родителите ми внушиха ценностите, според които човек трябва да работи усърдно за това, което иска в живота, че работата е дълг, че човек трябва да изпълнява обещанията си, че трябва да се отнасяме с уважение към хората".

8 години по-рано Мишел казва: "И Барак, и аз сме възпитани в множество общи ценности: че трябва да работиш усърдно за това, което искаш в живота, че работата е дълг, че трябва да изпълняваш обещанията си, че човек трябва да се отнася с почитание и уважения към хората, дори да не ги познава, дори и да не е съгласен с тях".

Самият факт, че двете речи са почти идентични набързо хвърли сянка върху представянето на Мелания.

Представител на републиканците е заявил пред CNN, че няколко души, които работят в кампанията на Тръмп, са помагали за речта на Мелания. Според него те са редактирали речта, дали са насоки на госпожа Тръмп и са предложили някои промени.

От щаба на Тръмп са коментирали явното плагиатство с обяснението, че речта на Мелания е повлияна от собствените й вдъхновения в живота.

Междувременно в социалните мрежи се появиха доста критики и шеги по повод случката. Един потребител дори отбелязва, че Мелания толкова много е харесала речта на Мишел Обама, че е решила да я повтори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase