Снимка: Reuters

Лос Анджелис единодушно одобри забраната да се ползват електронни цигари на обществени места, включително в работни помещения, ресторанти и барове, предаде Франс прес.

Забраната е в сила също за паркове, плажове, дискотеки и зони за отдих, където тютюнопушенето е забранено. Тя няма да се отнася за клубове за пушене на наргиле, в които пушенето е разрешено. Освен това актьори и актриси ще могат да пушат електронни цигари във филми, пише БТА.

Електронната цигара, представена като средство за отказване от традиционните цигари, позволява на ползвателите да вдишват никотинови пари. Експерти обаче твърдят, че не е ясно какъв е ефектът от използваните за производството й химични вещества както върху ползвателите й, така и върху хора в обкръжението им.

"По-малко опасно не означава безопасно", заяви директорът на санитарните служби в окръг Лос Анджелис д-р Джонатан Фийлдинг. Макар и по-малко опасни от традиционните цигари, някои електронни цигари са свързани с риск за здравето."

Забраната на електронните цигари в Лос Анджелис идва след тази в Ню Йорк през декември м.г. В Ню Йорк е забранена употребата на електронни цигари на всички места, където е забранено тютюнопушенето.

Редица европейски и латиноамерикански страни също забраниха употребата на електронни цигари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase