Снимка: архив, Reuters

Не много отдавна JPMorgan Chase беше нещо като герой сред американските банки, пише вестник „Вашингтон пост”. Финансовият лидер излезе от рисковия ипотечен пазар още преди началото на срива през 2007година.

По думите на изпълнителния директор на банката Джейми Даймън в последвалата кризисна ситуация JPMorgan Chase влиза като „истинска финансова крепост”.

Сега обаче банката и нейният директор са в ролята на злодеи. Властите са под огромен обществен натиск да накажат „Уолстрийт” за неоправданите рискове, които доведоха до срива на американската и световната икономика.

И JPMorgan Chase е изправена пред редица разследвания и обвинения от злоупотреби и укриване на критични данни за рисковете на ипотечния пазар до издигане на високи постове в компанията на деца на влиятелни китайски политически лидери.

В общи линии JPMorgan Chase стана олицетворение на всичко лошо и грешно в големите банки, сочени за основен виновник за глобалната рецесия, посочва „Вашингтон пост”.

Миналата седмица банката обяви първата си загуба за тримесечие по време на управлението на Даймън. Като причина бяха посочени разходи и глоби по множеството дела и разследвания на стойност 9,2 милиарда долара.

Според „Вашингтон пост” атаката срещу JPMorgan Chase е станала толкова агресивна, че банката вече се определя като жертва на политическо преследване.

Дали това отговаря на истината? За авторитетния американски вестник отговорът на този въпрос не е еднозначен.

От една страна банката вече призна вина по редица обвинения, в това число и за манипулиране на официални данни за загуби в резултат на над 6 милиарда долара. По този случай JPMorgan Chase се съгласи да плати компенсации в размер на 920 милиона долара, за да бъде прекратено съдебното производство.

Ако се докаже и шуробаджанащината в Китай, то ръководителите на банката трудно могат да се оправдаят и да избегнат съдебния гняв на правителството.

От друга обаче има разследвания срещу JPMorgan Chase, които не изглеждат особено обосновани. Като делото за подвеждане на инвеститорите за качеството на ценните книжа, предлагани непосредствено преди началото на кризата.

Прокуратурата настоява за извънсъдебно споразумение на стойност 11 милиарда долара. В противен случай ще започне криминално производство.

Но е факт, че 70% от въпросните „лоши” книжа не са дело на JPMorgan Chase, а на две други институции, които банката придобива през 2008 година – Bear Stearns и Washington Mutual.

Сред заблудените инвеститори се оказват злополучните държавни дружества „Фани Мей” и „Фреди Мак”. Освен това Джейми Даймън е един от най-яростните критици на финансовата политика на президентската администрация. На този фон изглежда логично да се появят сериозни съмнения дали разследването на прокуратурата не е държавна вендета, считат от „Вашингтон пост”. 

Разбира се, почти невероятно изглежда от JPMorgan Chase да не са знаели за проблемите на Bear Stearns и Washington Mutual, когато са закупували тези институции. Но има и друг щрих към голямата картина.

Сделката за закъсалите дружества става прекалено бързо, за да бъде извършено задълбочено проучване. Тогавашният финансов министър Хенри Поулсън настоява, че JPMorgan Chase трябва да помогне за овладяване на паниката и прави всичко възможно сделката да бъде завършена.

Така се появява и сериозният въпрос дали правителството не преминава границата от това да покаже твърда ръка срещу институциите, винени за глобалната криза, към това да навреди на репутацията си като безкористен защитник на интересите на обществото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase