Руските кораби ще стоят настрана, уверен е Джон Кери. Снимка: архив, Reuters
fallback

Американски военен удар по Сирия заради употребата й на химически оръжия едва ли ще доведе до сблъсък с Русия – ключов съюзник на Сирия, който блокира усилията да се санкционира Дамаск в Съвета за сигурност на ООН. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Ройтерс.

"Руският външен министър Сергей Лавров ясно даде да се разбере, че Русия не възнамерява да води война заради Сирия", заяви Кери на изслушване в комисията по външни работи на Камарата на представителите.

Кери заяви, че Лавров и руският президент Владимир Путин ясно са дали да се разбере в разговори, че "Сирия не се издига до това ниво на конфликт".

Oще по темата

Русия е важен доставчик на оръжия на правителството на Башар Асад. През юни тя заяви, че е разположила 16 бойни кораба в Средиземно море, което е първото й постоянно военноморско дислоциране там от края на СССР.

Миналата седмица Москва обяви, че изпраща два бойни кораба в източната част на Средиземно море на редовна ротация.

Американски военни представители омаловажиха този ход, като казаха, че руснаците редовно извършват такива ротации на свои бойни кораби, както правят и американците.

Кери също заяви, че руските кораби не са заплаха. "Корабите им стоят настрана. Те не представляват заплаха и не мисля, че такова нещо би се случило", заяви Кери, вероятно имайки предвид възможността за руски ответен удар на евентуални военни действия на САЩ срещу Сирия.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Анонимен

преди 11 години

Надига се СВЕТОВНА ВОЙНА.Това е истината!!

76

kaspar_garov

преди 11 години

ех, като четеш коментарите, всички са изключителни експерти. всеки един в бг знае всяка установка и ракета която е направена, всеки кораб който е в морето. естествено че няма да има противопоставяне русия-сащ. ако има такова това ще е края на света. може и изобщо да няма удар срещу сирия, още не е гласувано в конгреса.

75

Новобранец

преди 11 години

Стелтовете са най слбите неспособни самолети на америка впрочем тя няма надежна техника .Доказа се че ЗРК С125 Нева в югославия е пет пъти по добър и надежден от тъпите самолети стелт които заслужиха само подигравки от света.По късно и сега в Сирия е ясно от изявления на американски и дори израелски представители че те се страхуват не само от С 400 но и от С 300 и С 125 Нева .Ще ги е шубе американците като се репчат на света а са никои

fallback