Авторът на новия пътеводител Ели Иванова ни разказва какво да посетим за "Седем дни в Родопите". Тя сподели, че за 7 дни са посетили около 30 места.

"Това е книга, която се появи в резултат на едно пътешествие в Родопите, което направихме миналото лято в продължение на седем дни. Преди това сме били многократно в Родопите, но за един уикенд, за няколко дни - отиваме на някое място, обикаляме наоколо. Този път решихме да ги преминем от край до край", каза Иванова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя разказа, че за обиколката е бил подготвен предварителен план.
 
"Предпочитам като отида някъде да имам план, защото по този начин посещаваме повече места", обясни тя.
 
"Част от плана не успяхме да изпълним, затова се върнахме по-късно. Когато работих по книгата реших да включа и още няколко места от предишни посещения, но също по този маршрут - по главните пътища от Ивайловград до Гоце Делчев, който нарекохме Родопската магистрала, тъй като пътищата са добри, но по тях се пътува доста бавно", добави Иванова.
 
Според нея характерно за Източните Родопи е това, че те са малко по-ниски със заоблени хълмове.
 
"Те са невероятно наситени на тракийски светилища. Първенецът на планината е връх Перелик, до който, за съжаление, не може да отиде турист, тъй като на него има военен обект. Но на близкия връх Орфей, който е само с три метра по-нисък, може да се изкачи човек", каза Ели и добави, че река Арда е била техен неотменен спътник. 

Коментари Напиши коментар

4

родопи пирин рила

преди 2 месеца

тези райони ги обикалят децата още с училищните екскурзии. спомен някакъв остава. ние на по-късна възраст пак бяхме по тези места. чудни, хубави, невероятни. жал ми е че точно в тези райони живеят най-бедните хора истински бедни. но те са балканджии, как се оправят те си знаят.

3

Кочо

преди 9 месеца

N 1. Това което има в Родопите, не може да се сравни с другите планини. Ела на Перперикон, на Татул гроба на Орфей, на пещерата Утробата и друга песен ще запееш. И това е само в Кърджалийско. Смолянско още толкова пещери. Така че няма "стига с тези Родопи."

2

ПорЦелан

преди 9 месеца

В Родопите инфраструктурата не е много добре развита, преди беше гранична зона и има доста места до които СЕГА може да отиде човек. Хубави интересни места. Освен това в Арда все още има риба. :)