Снимка: Flickr

Страх ли ви е да пътувате със самолет? Ако ръцете ви се изпотяват всеки път, когато си помислите, че трябва да се качите на борда, то навярно статистиката от изминалата година не е допринесла за вашето успокоение.

534 души са загинали в самолетни катастрофи през 2018 г. Това е рязък скок спрямо 2017 г., когато жертвите са били едва 13. А ако искате да настръхнете повече, статистически това означава 41% ръст на фаталните полети.

Но, от 160 инцидента, 147 или 92% са завършили без смъртни случаи. Има ли място заглавия като: "Тъжна година за авиацията..." или "Самолетните катастрофи рязко скочиха", да засилват страха ви от летене?

Според Саймън Калдър, експерт по пътуванията на "Индипендънт", опасенията, че самолетът, на който точно вие ще се качите, ще падне, са абсолютно неуместни.

534 души не е малко число, но на фона на всички 4,34 милиарда, които са летели около земното кълбо през изминалата година, можем да кажем, че е приемливо.

Само за сравнение, близо 1,25 милиона души са умрели в автомобилни катастрофи по целия свят през 2018 г.

Тогава защо са тези плашещи данни?

"Истината е, че самолетните катастрофи от изминалата година са всъщност на авиационни компании, които едва ли някога бихте използвали", коментира Калдър. Той обяснява, че хората са готови да дадат много пари, за да избегнат пътуването с нискобюджетни фирми, които са определени като "опасни". 

Най-страшният инцидент от 2018 г. отне живота на 189 души. Самолетът на Lion Air падна в Индонезия, ала там въздушната сигурност е на такова ниво, че представлява сериозно притеснение за авиационната общност.

През последните десетилетия Куба е в същото лошо положение, което се дължи най-вече на ембаргото, наложено от САЩ. Но катастрофиралият самолет на нейната територия бе собственост на малка мексиканска фирма, която също не е популярна с предоставянето на безопасни услуги. Всъщност, тяхната машина е била почти 40 годишен "Боинг 737", който уби 112 души.

Макар да не е доказано, че възрастта на самолета е предпоставка за фатален край, всеки би трябвало да се замисли два пъти, преди да се качи на борда.

Старите машини и лошата поддръжка е често срещана и в Иран, където 66 души загинаха в планината "Загрос". 

В крайна сметка, общото между всичките миналогодишни катастрофи е, че са се случили с авиокомпании, които едва ли някога ще се наложи да използвате.

Така че следващия път, когато отлитате за някоя екзотична дестинация, карайте внимателно по пътя към летището, а после... просто се успокойте и полетете на крилете на мечтите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase