Снимка: архив, Булфото

Община Банско е напълно готова за зимния сезон с изключение на факта, че няма втори лифт.

"Осигурили сме снегопочистваща техника и инфраструктура, но липсата на втори кабинков лифт си остава най-сериозният проблем", заяви кметът на града Георги Икономов по време на среща,организирана от Министерството на туризма с местната власт.

"Като община и като туристически бранш може и да сме готови, но често когато журналистите ме питат готови ли сме за зимата, им отговарям, че не сме, защото няма втора кабинка. Аз вече не виждам много светлина по тази тема", обясни още Икономов, цитиран от "24 часа".

Още по темата

През последните месеци в града е затегнат режимът с паркирането на коли. Вече има монтирани камери и снимките на неправилно паркираните коли се предоставят на МВР, за да се съставят по-лесно и бързо наказателните актове.

Липсата на втори лифт, който да поеме желаещите да карат ски кара Икономов да смята, че общината не може да има много очаквания за ръста на туристите и ще бъде добре, ако броят им поне се задържи.

Зам.-миситърът на туризма Ирена Георгиева обаче заяви, че прогнозите са за поне 5% ръст на туристите от чужбина в зимните курорти в сравнение с миналия зимен сезон, когато в Банско са дошли общо около 202 000 гости. През лятото е имало 241 000 туристи в града.

42-ма служители на реда ще бъдат командировани през предстоящата зима, като четирима от тях са от Гърция и Румъния, обясниха представители на полицията в Благоевград.

По време на срещата хотелиери  бяха помолени да не задържат личните документи на гостите си, особено ако са чужденци. Този апел отправи към тях старши инспектор Георги Траянов, началник на ГКПП Кулата. Те често ги забравяли на рецепцията и миналата година имало десетки случаи на чужденци, които напускат страната, но не могат да минат през пункта, защото чак тогава се сещат, че са забравили личните си карти и паспорти.

От Планинската контролно-спасителна служба отбелязаха, че са закупени две спортни моторни шейни, с чиято помощ техните служители могат да навлизат дълбоко в планината. Според представител на службата тя разполага с модерна техника.

"При нужда през телефон 112 се получават и GPS координати на бедстващи в планината и става много бързо намирането им", каза представител на службата. От тази зима терминал на 112 ще има и в самата служба. Доброволците тази година са над 50 човека, за разлика от миналата година, когато били 20-30 души. През цялата зима те имат около 1200-1500 случая на хора, които са се загубили в планината или са претърпели инциденти в нея.

Пенсионерите над 75 години ще карат тази зима ски на Банско срещу 1 лев на ден, обявиха от фирмата концесионер. Новата програма за лоялни клиенти предвижда също хората, които са притежавали сезонна карта за миналата зима и закупят нова и за този сезон, да стане Silver Card и притежателите да имат привилегиите на този вид карти. Собствениците им имат бърз достъп до кабинковия лифт и получават 5 % отстъпка в редица заведения на територията на ски курорта.

Децата до 7-годишна възраст също ще ползват днедни карти от 1 лев. Същата е цената и за картите за инвалиди.До края на ноември цената за сезонна карта е 1300 лв. за възрастни. Пенсионери, студенти и ученици ще могат да си купят сезонна карта за 1200 лв, а за деца от 7 да 12-годишна възраст картата до края на ноември ще струва 1100 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase