Снимка: flickr

Коледно-новогодишните празници и тази година ще накарат стотици хиляди българи да потърсят начин за прекарване на вечерите извън дома и по възможност - по-далече от него.

Мнозина, които побързаха да си направят резервациите, вече са установили, че цените тази зима са с между 8 и 11% по-високи в сравнение с миналата Нова година.

Плюс това престоят в хотел, тържествената вечеря и празничната програма поначало са на цени, които нямат нищо общо с регулярните.

Още по темата

Проверка на "24 часа" сред туроператорските фирми, които организират новогодишни празници, показва, че средният процент на увеличение на цените в сравнение с миналата година е около 10%.

Например пакет от 3 нощувки в хотел с 4 звезди на двама човека в двойна стая плюс празнична вечеря с програма, който миналата година струваше средно 1000 лв. сега е средно по 1100 лв.

Според туроператорите това важи само за коледно-новогодишните празници – иначе хотелите не са повишавали цените си в сравнение с миналата година извън тези натоварени дни.

Настояват, че при записванията първо свършват най-скъпите куверти, а до средата на ноември те вероятно ще бъдат напълно изчерпани.

За прекарване на коледната нощ в чужбина почти няма клиенти, още повече че в Сърбия и Македония Коледата е през януари. Ориентировъчните цени за такова пътуване са между 200 и 400 лв. на човек. Например 4 нощувки със закуска и празнична вечеря в Черна гора може все още да се намерят за около 300 лв.

По-посещавани дестинации, като например Охрид, струват по-скъпо - 350 лв. на човек в 4-звезден хотел със закуска и вечеря, плюс празнична вечеря, плюс пътуването дотам.

Групите за пътувания за Нова година на по-далечни и скъпи дестинации отдавна са попълнени. Кратък преглед на сайтовете показва, че тук-таме има свободни места. Но изкарване на новогодишната нощ в Дубай например е към 1770 лв., и то с намалението.

Според директора на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов в края на този декември на път ще тръгнат около 540 хил. българи, почти същият брой както миналата година.

Обикновено около 200 хил. от тях пътуват за Коледа, а 240 хил. съчетават коледните празници с прекарване на новогодишната нощ извън дома. Към 120 хил. от пътуващите заминават за чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase