Снимка: flickr

Тройна ще е далаверата на кръчмари и хотелиери за идващия 8 декември. Празникът се пада в събота и студентите правят резервации още от четвъртък.

Надпреварата за резервации започва още от началото на учебната година през октомври, когато студенти сформират групи и търсят оферти. В края на месеца повечето заведения, хотели и курорти вече са с изготвени предложения за учащите.

За близо 20 дена повече от половината биват заети и някои остават без място за празнуване, коментират пред "Монитор" туроператори.

Минусът при изготвените оферти: празничните вечери, продължават до не по-късно от полунощ, защото се организират в ресторанта на хотела, а персоналът трябва да подготви закуската. И пийналите студенти търсят други заведения.

Кувертите за механи с оркестър и DJ стигат до макс 30 лв. на човек по курортите, а купонът продължава до сутринта. В куверта влиза салата, студено предястие, месен деликатес, както и напитка по избор (безалкохолно, водка или ракия, вода). Към поръчката може да се добавят топли предястия и сладки десерти.

Най-търсени, казват от турагенциите, остават Банско, Боровец и Пампорово, тъй като предлагат най-много и изгодни оферти. По-малко търсени са СПА дестинациите, въпреки че услугите им са включени в крайната цена. В чужбина например за тях искат допълнително средно по 15 евро на ден.

Големите групи за 8 декември имат предимство, за по-малко от 10 души компания агенциите вече не предлагат оферти. Общата сума, която ще бъде хвърлена за 3 дена, трудно излиза под 250 лв.

Ако студентът реши да празнува по курортите, то 3 нощувки биха му стрували близо 160 лева и то само в случай, че са настанени по двама в стая. За тройна стая цената пада с до 10 лева.

В повечето оферти към цената са включени закуски и празнична вечеря, а на места две вечери. От турагенциите съветват да се изпращат мейли със запитване, тъй като по сайтовете не могат да се видят всички оферти.

Някои агенции предлагат и организиран транспорт с луксозен автобус, който е с 2 лв. Повече. Иначе двупосочният билет от София до Банско струва 32 лв. Със собствен автомобил пък ще трябва да приготвим отделно и пари за паркинг, които не е включен в офертите. В Боровец например паркингите са общо 10, но едва един от тях е безплатен.

Най-евтино излиза в Пампорово, но само ако в стаи за двама спят трима. Цената за 2 нощувки стига до максимум 95 лева, а в нея е включен полупансион за целия престой. Единственият недостатък е, че офертите за курорта са малко и бързо се изчерпват именно заради ниските цени.

Празникът на Черноморието излиза по-скъп. В Слънчев бряг нощувката е минимум 100 лв. Към цената са включени закуска, вечеря и специално участие на поп фолк изпълнителка. Цената ще се надуе обаче от разходите за транспорт. Двупосочният билет от София до Слънчев бряг струва близо 60 лв., а най-евтината оферта е за 40 лв., което отново е по-скъпо в сравнение с билетите до зимните курорти.

На места се намират и далеч по-изгодни оферти за Черноморието - по 70 лева на човек. Те също са със закуска, празнична вечеря, както и парти с DJ в нощен клуб, където входът и една безалкохолна напитка са безплатни. Някои хотели предлагат и до 10% отстъпка при ранна резервация, направена до средата на ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase