Снимка: архив Impact Press Group

7.30 ч. Идеално време за плаж. Грабваш чантата, хавлиите и бързаш, да не би наглите рускини да заемат шезлонгите преди теб. Хотелът ти не е точно на плажната ивица, но пък така имаш прекрасната възможност да изгориш обилната вечеря от предишната вечер с кратка разходка до плажа. И без това слънцето не е започнало да жули твърде жестоко кожата ти, та решаваш максимално да се възползваш от последните дни на почивката.

Ето го и плажа. В далечината виждаш хоризонта, а морето и небето сякаш се сливат в един и същи нюанс на синьото. Мислиш си вече за студената бира и наближаваш все повече плажа. Мирише на море.

И тъкмо, когато си мислиш, че почивката ти е прекрасна, Българското черноморие не изневерява на себе си.

Още по темата

Стъпваш в ситния пясък, но усещаш, че нещо не е както трябва. Поглеждаш надолу и... краката ти са заровени в тарелки от пържени картофи, бирени бутилки, а 380 километровата плажна ивица е зялата от бетон.

"Дер Щандарт“ публикува статия за тежкия сезон по родните морски курорти, цитирани от "Дойче веле".

Дивият капитализъм VS. дивите къмпингуващи е мач, който се води от години. Плажовете по Черноморието са нещо като "последна граница" на печалбата и добрия вкус, пишат от изданието. Мачът се води на няколко ринга, а изглежда резултатът "алкохолни туристи – министри" не изглежда никак обнадеждаващ за една от двете страни.

Само преди месеци по морето започнаха поредица от акции срещу култови заведения в Слънчев бряг от страна на вицепремиера Валери Симеонов. В резултат бяха затворени "Какао бийч" и "Хедон" заради системни нарушения на Закона за шума. "Какао бийч" реши, че е редно да спазва правилата и така заведението, което е олицетворение на нощния живот в Слънчака, отново отвори врати.

В публикацията на "Дер Щандарт" се посочва, че българското крайбрежие е с дължина 380 км., но вместо да стъпват по пясък, морските туристи газят в тарелки от пържени картофи и бирени бутилки, купонджии и бетон.

"Тази плажна "магистрала" е прекъсната на места от защитени територии, които трябва да бъдат опазени - от изкусни строителни предприемачи", пишат още от изданието.

Междувременно обвиненията на Валери Симеонов срещу министърката на туризма се изпариха във въздуха, пише австрийското издание и доптълват, че и Николина Ангелкова се е задействала: министърката наложи тлъсти глоби на ресторанти, позволили си да асфалтират плажната ивица, превръщайки я в паркинг за клиентите си.

Сред глобените има и концесионери на плажове, работещи без спасители, или собственици на капанчета, открити директно върху дюните. Между 25 хиляди евро и половин милион евро прибира държавата годишно от плажните концесии - в зависимост от големината и мястото на плажа.

А дивите плажове заприличат на оазиси в пустинята. Все по-рядко човек може да си почине на девствен плаж, а когато попаднем на такъв, той по-скоро е мираж, който изчезва "за секунди" под жестоката ръка на българския строителен кран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase