Снимка: Pixabay

Намирайки се на около час и половина път от София, Добринище е балнеоложки център още от 60-те гони на миналия век. Градът е туристическа дестинация отдавна, като в момента жителите са 2800, а легловата база за туристи е към 3000. Повечето са в частни хотели и къщи за гости на хората от Добринище, а има и 4 по-големи комплекса. Това каза Китан Галчев, кмет на Добринище, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Легловата база е постоянно пълна - и през зимата, и лятото. Сега, в момента, няма места и през лятото отчитаме по-голяма посещаемост. През миналия век идваха повече посетители през лятото, когато нямаше ски туризъм, след това минахме и през него. Според мен Добринище напредва все повече като целогодишна дестинация за туризъм. Искаме този туристически продукт да се предлага от хората на Добринище, за да има по-голяма устойчивост“.

Кметът разказа, че за ски сезона Добринище предлага една писта от 4,5 км. На нея могат да карат около 2000 скиори, като тя се обслужва от двуседалков лифт. Има и малка писта, за обучения, от около 250 метра с два влека, както и голяма писта „Стената“, която е за по-екстремните скиори.

„Имаме 4 големи комплекса, които предлагат СПА с минерална вода и голям плувен басейн. Хубавото в Добринище е, че имаме минерална вода. Наблизо има и преходи, които могат да се направят за ден. Предлагаме и големи възможности за религиозен и културен туризъм“.

Галчев разказа още, че близостта на Добринище до Банско е много голям плюс. Той поясни, че помощта, която получават хората от селището от Банско, е много голяма, защото за всяко населено място е много важна инфраструктурата.

„Благодарение на община Банско, с техни собствени средства, всяка година асфалтираме поне 2-3 улици. В момента работим основно по инфраструктурата. Нашата политика е градът ни да стигне може би до 4000 леглова база. Според нас това е оптималният вариант, при който да може една туристическа дестинация да работи добре и нормално. Надяваме се те да бъдат в малки семейни хотели и да се предлагат от жители на Добринище“. 

Повече по темата вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase