Снимка: Булфото, архив

Около 30 процента от българите, или почти всеки трети наш сънародник, е направил поне веднъж туристическо пътуване зад граница или вътре в страната, показват данни от анализ на Евростат за туристическите пътувания на гражданите на ЕС през 2016 г. Средният показател за пътуванията на европейците е почти двойно по-голям от нашия - 62 на сто от европейските граждани са пътували поне веднъж с цел туризъм през въпросната година.

Според данните на европейската статистика, у нас над 1,8 млн. сънародници са направили поне веднъж пътуване с цел туризъм през 2016 г. В огромната си част обаче тези пътувания са били вътре в страната (около 26 на сто от общо 30-те процента), като само 2 процента от пътуващите българи са правили туризъм зад граница, а други 2 процента са предприели комбинирано пътуване.

Средният разход на пътуващ българин с цел туризъм зад граница е бил 156 евро, при 336 евро среден разход за туризъм за жител на ЕС, отчита още Евростат.

Данните на европейската статистика в общи линии съвпадат и с данните на НСИ за пътуванията на българите през изминалата 2017 г. - най-голям дял са били пътуванията на българите вътре в страната, около 85 на сто от всички пътувания. Около 11 на сто от пътуванията на българите са били зад граница, а около 4 на сто са били смесени - вътре в страната и зад граница.

Средният разход на едно лице при пътуване в страната е бил около 200 лева, а зад граница - малко над 500 лева, отчита НСИ. Най-голямото перо при пътуването на българите вътре в страната са били нощувките и храната (около 40 на сто), а зад граница - транспорта (около 30 на сто).

Най-активни в туризма са били българите във възрастовата граница 25-45 години - близо половината от всички пътувания са били на хора в тази възрастова категория.

Най-активни в туристическите пътувания са финландците - близо 92 процента от тях са пътували поне веднъж. Следват Холандия (85%), Люксембург (84%) и Чехия (80%). В дъното на класацията по този показател са били жителите на Румъния - 24 процента, Португалия - 25 процента, България - 30 процента, Гърция - 35 процента и Италия - 41 процента.

Най-платежоспособни при пътуванията си с цел туризъм са били жителите на Люксембург средно по 768 евро на човек. Най-малко пари за туризъм са заделяли в Латвия - 107 евро на човек, в Румъния - 124 евро, в Чехия - 129 евро и в Унгария - 140 евро на едно лице с цел туризъм.

Средният разход на българина е бил 156 евро на едно лице или почти два пъти по-малко колкото средният европеец е отделял за туризъм - 336 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase