Снимка: Булфото, архив

Около 30 процента от българите, или почти всеки трети наш сънародник, е направил поне веднъж туристическо пътуване зад граница или вътре в страната, показват данни от анализ на Евростат за туристическите пътувания на гражданите на ЕС през 2016 г. Средният показател за пътуванията на европейците е почти двойно по-голям от нашия - 62 на сто от европейските граждани са пътували поне веднъж с цел туризъм през въпросната година.

Според данните на европейската статистика, у нас над 1,8 млн. сънародници са направили поне веднъж пътуване с цел туризъм през 2016 г. В огромната си част обаче тези пътувания са били вътре в страната (около 26 на сто от общо 30-те процента), като само 2 процента от пътуващите българи са правили туризъм зад граница, а други 2 процента са предприели комбинирано пътуване.

Средният разход на пътуващ българин с цел туризъм зад граница е бил 156 евро, при 336 евро среден разход за туризъм за жител на ЕС, отчита още Евростат.

Данните на европейската статистика в общи линии съвпадат и с данните на НСИ за пътуванията на българите през изминалата 2017 г. - най-голям дял са били пътуванията на българите вътре в страната, около 85 на сто от всички пътувания. Около 11 на сто от пътуванията на българите са били зад граница, а около 4 на сто са били смесени - вътре в страната и зад граница.

Средният разход на едно лице при пътуване в страната е бил около 200 лева, а зад граница - малко над 500 лева, отчита НСИ. Най-голямото перо при пътуването на българите вътре в страната са били нощувките и храната (около 40 на сто), а зад граница - транспорта (около 30 на сто).

Най-активни в туризма са били българите във възрастовата граница 25-45 години - близо половината от всички пътувания са били на хора в тази възрастова категория.

Най-активни в туристическите пътувания са финландците - близо 92 процента от тях са пътували поне веднъж. Следват Холандия (85%), Люксембург (84%) и Чехия (80%). В дъното на класацията по този показател са били жителите на Румъния - 24 процента, Португалия - 25 процента, България - 30 процента, Гърция - 35 процента и Италия - 41 процента.

Най-платежоспособни при пътуванията си с цел туризъм са били жителите на Люксембург средно по 768 евро на човек. Най-малко пари за туризъм са заделяли в Латвия - 107 евро на човек, в Румъния - 124 евро, в Чехия - 129 евро и в Унгария - 140 евро на едно лице с цел туризъм.

Средният разход на българина е бил 156 евро на едно лице или почти два пъти по-малко колкото средният европеец е отделял за туризъм - 336 евро.

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 10 месеца

Есеки кой пореден човек рови по кофите и проси?
Всички возила на градскиябъранспорт в европейската столица софия са вонящи развъдници на зарази от пренасянето на торби и торби и торби с вонвщ *** от клошарите, които също така опипват всичко със същите вонящу ръце, бурникали до раменете из неописуемо смърдящите и, като правило, НЕдезинфекцирани контейнери за ***. Градският транспорт също никога не практикува дезинфекция на еозилата.
Икономиите са за сметка здравето на пътуващите.

21

Анонимен

преди 10 месеца

стига долнопробни г.рбераски лъжи

20

Тоо

преди 10 месеца

Всеки втори селянин - биче културист!