Снимка: Reuters

Приходите на хотелите от нощувки през юни достигнаха 200,3 млн. лв., което е ръст с 6,5% спрямо същия месец на миналата година, обявиха от НСИ. Регистрирано е увеличение на приходите както от българи – със 7,2%, така и от чужденци – с 6,4%.

Сънародниците ни по-често ходят на екскурзии и почивки в чужбина. Но наред с това по-често отсядат за уикенда и в хотели в страната. Броят на пренощувалите граждани в местата за настаняване в страната през юни се увеличава с 6,7% на годишна база и достига 988,8 хил. Увеличението на нощувките на българи е с 6,9%, а при чужденците се отчита ръст от 6,5%.

При пътуванията в чужбина най-предпочитаните от българите дестинации са Гърция и Турция. Вчера десетки обменни бюра за валута в Истанбул затвориха врати, а онези, които останаха отворени, обменяха само до по 100 долара, тъй като валутата свършва. Само в рамките на няколко часа доларът поскъпна от 5,50 турски лири до 6,50 лири. Подобно рязко поевтиняване на валутата на Турция отдавна не се беше случвало.

Българите, отсядали в хотели, хижи или други места за настаняване в страната ни през юни, са 389 хил. като те са останали средно за 2,5 нощувки, или за един дълъг уикенд. Чужденците, пренощували в хотел в България през юни, са 599,8 хил., като 67,2% от тях са отседнали в хотели с 4 или 5 звезди и са останали средно за 5,2 нощувки, пише "Труд"

Чужденците най-често отсядат в хотели с 4 или 5 звезди, а гостите в места за настаняване с 1 и 2 звезди са предимно българи.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през юни, е 4,064 млн., което е ръст с 4,5%. Най-голямо увеличение на нощувките (с 9,5%) се наблюдава в местата за настаняване с 3 звезди.

През юни в страната са функционирали общо 2890 места за настаняване с над 10 легла – хотели, мотели, къмпинги, хижи и др. Броят на стаите в тях е 130 хил., а на леглата – 290 хил.

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 10 месеца

До Един от Северозапада

"В Северозапада-машинен инженер-510 лева заплата"

Абе ти разбра ли, че жителството отпадна преди 30г? Но пък виж - винаги може да идеш като машинен инженер в Украйна за 250лв на месец. Във северозапада си зберете отново червените и викайте, че София не България.

13

Дядо Хю

преди 10 месеца

За един приятел питам:
Как хотелите имат 200 милиона приход и в същото време имат 200 милиона печалба?

12

КОГА

преди 10 месеца

Кога Държавата ще си върне обратно Черно Море като Територия ?