Снимка: Bulfoto, архив

На плажа е интересно, ако се вгледаш в заобикалящата те тълпа. Има изобилие от всякакви хора, пребиваващи на морския бряг по различни причини. Някои никога не могат да се отпуснат и да излязат от строгия си тон. Смях буди репликата на майки към деца, която си е български патент: "Виж се, целият си в пясък!

Не са една и две момичетата и жените, които приемат плажа като сцена, на която могат да блеснат с форми и тунинг по себе си - гърди, изкуствени мигли, изписани вежди...

Германският в. "Ди Велт" класифицира 9 типа летовници, които се срещат почти навсякъде по света, независимо дали става дума за море, езеро и дори за градския открит басейн.

Безцеремонните

Те не се притесняват да си режат ноктите близо до кърпата на съседа. Хич не им пука къде хвърчат - нали са органичен материал, който ще се "слее" с природата. В интернет се върти видео, на което дама на средна възраст си бръсне космите на краката, седнала до басейна, в който се къпят и си играят дечица. Същите тези безцеремонни туристи ще ви напълнят хавлията с пясък, защото им е все едно къде стъпват, или направо ще я изтърсят върху вас. Отпускът може напълно да се провали и заради плуващи в морето фекалии, някои от които не е изключено да сеят зарази. В Испания пикаенето в морето е забранено, но не е ясно как ловят нарушителите.

Окупаторите

Те влачат цялата си покъщнина - колкото се може повече кърпи и надуваеми дюшеци и окупират територия като за цяло село. Обикновено са много ранобудни и успяват да елиминират поспаливата конкуренция. В някои хотели ол инклузив се разгарят истински съревнования, че даже и люти битки кой ще заеме най-добрите шезлонги на първа линия още преди закуската. Окупаторите после победоносно гледат как другите се лутат насам-натам с надеждата да си намерят кьошенце, където поне да седнат.

Хвърлящите сянка

Разкриващата се прекрасна гледка пред вас продължава само до момента, в който на плажа се появява семейство с детски колички, кошници за пикник, кофички и лопатки, гумени лодки и чанти с всичко необходимо за дълга обсада. Нещата изглеждат така, като че семейството е изпуснало влака с целия си багаж. Но и това се преглъща, ако не беше гигантската плажна палатка за пазене на сянка. Сега вече гледката не е към морето и прохладните води, а към палатката. На някои плажове тези екстри са забранени и с право.

Пуристите

Пристигат на плажа съвсем леко натоварени. Достатъчни са им един бански за смяна и хавлиена кърпа, за да се избършат. Не лежат на пясъка, нито се пекат, защото са дошли, за да се наслаждават на водата. Малкото си вещи оставят на купчина на брега. По правило обичат дългите плувания - понякога толкова дълги, че някой може да си помисли, че вещите им са забравени, и да ги предаде на местните власти. Пуристите са най-приятните, ако става въпрос за място на претъпкания плаж, пише изданието.

Непукистите

Не обичат да се разкарват до кабинките за преобличане, особено когато пясъкът е напечен и пари. Сменят банските ловко, като се прикриват с хавлиените си кърпи или широки дрехи. Има и такива, които превръщат обикновените плажове в нудистки и се преобличат без свян и никакво прикритие, независимо дали гледките са естетични, както и дали наоколо има деца.

Позьорите

Безупречно загоряло тяло, микроскопичен бански и последна мода слънчеви очила. Настаняват се там, където имат прекрасна видимост към всички важни точки на плажа и където ще ги виждат отвсякъде. Рядко влизат във водата заради макиажа - да не се разтече или прическата им да се развали. Към същата група е възможно да бъдат причислени и говорещите високо. Те пък държат да ги забележат, ако не с друго, с дикция, независимо дали е дразнеща или приятна. Най-ужасни обаче са онези, които държат да ви наложат музикалните си вкусове и не ползват слушалки към електронните си устройства.

Сърфистите

Приемат се за богове, защото могат да ходят по водата. Любителите на сърфа с гребло се бутат един друг. Някои все пак успяват да се движат елегантно по вълните. Едни гледат на това като на фитнес, за други е забава и развлечение. Сред тях наистина има царе, които могат да ви спрат духа с майсторлъка си. Но особено весело е да бъдат наблюдавани аджамиите, които се пльоскат във водата, но продължават упорито да опитват отново и отново.

Вечно гладните

Никакво кино без пуканки, никаква почивка край водата без храна - това е житейското им правило. Пържена цаца, пържени картофи, резени диня, бира на корем, всякакви благини, а ако са шоколадови настава страхотно мазало.

Тийнейджърите

Всички сме били на 15 г. Състезавали сме се кой ще се оригне по-силно или ще се изплюе по-надалече. Скачали сме във водата с крясъци със свити към гърдите колене, пръскайки всички наоколо. Не се сърдете и не се възмущавайте, а оставете младите да се наслаждават на купона, стига да не бъркат плажа с кочина.

Коментари Напиши коментар

27

Така е

преди 11 месеца

Ката четя коментарите и си казвам: Ега ти и почивката.Цял ден по жегите,блъскане , хранене под часовник и се връщаш от почивката пребит като куче , ама почернял. Че то по добре да си ходиш на работа.

26

Някой

преди 11 месеца

На българина,ако нещо не му пречи,щях да съм изненадан.Ами не ходете на плаж,не е задължително!И вие мрънкащите си пикаете в морето,ама нали не ви виждат,на много принципни се правите...

25

Анонимен

преди 11 месеца

Имам идея - Купете си 300 квадрата вила с 12 декара двор. Има ги такива по моретата. Струват само по 2-3 милиона евро, но ще ви трабвят поне още толкова, за подръжката през годините. Наемете си охрана и плащете минувачите, като вдигат шум :)