Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

Архитектура, култура, история, активен градски живот, много зеленина, море и спиращи дъха гледки. Всичко това е събрано на едно място – перлата на Швеция, столицата й Стокхолм. А вече е лято, дойде време за почивка и нови денстинации, така че днес в "Без будилник" ще попътуване именно дотам.

Често наричат града Венеция на Севера, защото шведската столица е разположена на 14 острова, свързани помежду си с 57 моста.

Стокхолм пази ревниво историята си и свидетелство за това е най-старата сграда в града - църквата Ридархолмс.

Построена от францисканските монаси около 1290 г., тя е стара, колкото града и се извисява авторитетно зад двореца и в близост до сградите на парламента и правителството.

Историята разказва, че Стокхолм е основан от Ярл Биргер, за да предпази Швеция от вражеските морски набези и да прекрати грабежите в района. Първоначално е укрепление, което контролира търговията между Балтийско море и езерото Меларен.

През 1419 година става столица на Швеция, а днес е един от най-големите световни исторически и културни центрове.

Стокхолм е известен не само с красотата и многобройните си паркове, но е и рождено място на хора като Грета Гарбо, Ингрид Бергман, Астрид Линдгрен, Бьорн Борг и Алфред Нобел.

Ако решите да го посетите през лятото, ще се радвате на белите нощи. Слънцето по това време залязва чак около 22 ч., а изгрява  рано-рано още преди 4 ч. Така че животът в града не спира да кипи по цели нощи.

Първото място, което е задължително за всеки турист, а и доста любимо за местните, е Старият град или Gamla stan.

Той е разположен на острова Стадсхолмен и няколко по-малки островчета около него и точно там през 13-и век се слага началото на бъдещия Стокхолм.

Тази част от столицата е запазила средновековния си вид с калдъръмени улички, виещи се около ярко боядисани сгради, подслонили магазини за сувенири и много кафенета.

Ако потърсите достатъчно ще намерите и най-тясната улица в града - Мартен Тротциг. Стръмната уличка с много стълби е широка само 90 см. и лесно може да бъде подмината, ако не я търсите специално и не обърнете внимание какво се крие зад тясната порта, която маркира входа й.

С малко повече късмет в Стария град ще попаднете и на стена, в която е вграден камък с келтски руни.

В Гамла стан можете да откриете също така Нобеловия музей, който не е само за ценители на науката, а и за всеки малко по-любопитен. Там е и Стокхолмската катедрала, в която се помещава дървената скулптура на Свети Георги и дракона, датираща от 15-и век.

На широк площад в периферията на Стария град е Кралският дворец. Няма как да бъде пропуснат и това разбира се е следващата спирка за туриста.

Кралският дворец в Стокхолм е един от най-големите в света и има над 600 стаи. Строен е дълго време с усилията на много хора. Цели 63 години са били нужни, за да придобие днешния си вид.

Бароковата сграда е официалната резиденция на шведското кралско семейство, но всъщност коронованите особи живеят в друг дворец – Дротнингхолм.

Той е наблизо до столицата на Швеция и една приятна разходка с корабче ще ви отведе до него.

Наскоро кралица Силвия увери, че дворецът е обитаван от духове, които обаче са приятелски настроени.

Нищо чудно да усеща странно присъствие, след като дворецът е построен върху собствен горист остров в езерото Меларен през далечната 1622 г.

Интериорът му смайва със своята колекция от пищни мебели и произведения на изкуството от ХVІІ до ХІХ в., позлатени тавани и великолепни полилеи.

А дворцовият театър на Дротнингхолм е най- добре запазеният в света театър от ХVІІІ в., където при представленията все още се използват оригинални устройства и сценична машинария.

Първоначално е осветяван от 400 свещи, а днес светлината идва от също толкова мъждукащи електрически лампички с форма на пламък.

Дървеният театър е изграден през 1766 г. от майката на крал Густав ІІІ за отбрана публика от негови приятели и придворни, които са летували в замъка.

И след като се отклонихме за малко, нека да се върнем отново в Стокхолм, градът крие още изненади като например най-старият открит музей в света.

За Скансен времето е спряло и часовникът никога няма да тръгне напред. Експонатите в него са копие в реален размер на град от 19-и век с работилници на обущари, ковачи, пекари и всякакви други занаятчии. Който иска да види лос, елен, вълк, бизон, кафява мечка, видри може да се отбие и в зоологическа градина, която е част от музея.

А той пък е разположен на остров Дюргордан – Островът на музеите. Там е и Нордическият музей, който се помещава в една от най-забележителните сгради на острова, събрала всичко за културната история и етнография на Швеция от 15-и век насам.

Следващата спирка е на 10 минути път. Музеят Васа, който е най-посещавата забележителност в цяла Скандинавия. Той е уникален, защото пази единствения по рода си почти напълно непокътнат кораб от 17-и век – Васа.

Строен в периода 1626-28 г., но той потъва двадесет минути след като се отделя от брега. Предлога се, че причината за това са няколко допълнителни оръдия, поставени на борда му и непредвидения от създателите му вятър. Близо 300 години стои под водата, докато в средата на 20-и век след сложна акция е изваден и поставен в музея.

И понеже Стокхолм е град, където има за всекиго по нещо, можете да се порадвате и на съвременния живот.

Сьодермалм е идеалното място за това. Това е кварталът, известен с бохемската си култура. На острова се намира и един от най-големите паркове в Стокхолм – Тантолунден.  А на върха на хълма има 111 малки къщички, боядисани в традиционното за Швеция червено, жълто, бяло или зелено, които са алтернатива на извънградските вили.

Желаещите да се радват на хобито си да градинарстват обаче са толкова много и списъкът с чакащи да получат място е толкова дълъг, че може да отнеме дори 25 години, докато се освободи една къщичка. Освен това всеки претендент задължително трябва да докаже уменията си на градинар и правото на ползване не се унаследява.

Който си спомня с носталгия за култовата шведска група АББА, едва ли ще пропусне да се отбие в специалния музей, посветен на нея.

За децата пък има специално място - музеят Юнибакен, вдъхновен от творчеството на Астрид Линдгрен.

И накрая, ако искате да се почувствате истински швед не пропускайте да се излегнете на тревата в някой парк и да се насладите на чудесното време през юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар