Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

Архитектура, култура, история, активен градски живот, много зеленина, море и спиращи дъха гледки. Всичко това е събрано на едно място – перлата на Швеция, столицата й Стокхолм. А вече е лято, дойде време за почивка и нови денстинации, така че днес в "Без будилник" ще попътуване именно дотам.

Често наричат града Венеция на Севера, защото шведската столица е разположена на 14 острова, свързани помежду си с 57 моста.

Стокхолм пази ревниво историята си и свидетелство за това е най-старата сграда в града - църквата Ридархолмс.

Построена от францисканските монаси около 1290 г., тя е стара, колкото града и се извисява авторитетно зад двореца и в близост до сградите на парламента и правителството.

Историята разказва, че Стокхолм е основан от Ярл Биргер, за да предпази Швеция от вражеските морски набези и да прекрати грабежите в района. Първоначално е укрепление, което контролира търговията между Балтийско море и езерото Меларен.

През 1419 година става столица на Швеция, а днес е един от най-големите световни исторически и културни центрове.

Стокхолм е известен не само с красотата и многобройните си паркове, но е и рождено място на хора като Грета Гарбо, Ингрид Бергман, Астрид Линдгрен, Бьорн Борг и Алфред Нобел.

Ако решите да го посетите през лятото, ще се радвате на белите нощи. Слънцето по това време залязва чак около 22 ч., а изгрява  рано-рано още преди 4 ч. Така че животът в града не спира да кипи по цели нощи.

Първото място, което е задължително за всеки турист, а и доста любимо за местните, е Старият град или Gamla stan.

Той е разположен на острова Стадсхолмен и няколко по-малки островчета около него и точно там през 13-и век се слага началото на бъдещия Стокхолм.

Тази част от столицата е запазила средновековния си вид с калдъръмени улички, виещи се около ярко боядисани сгради, подслонили магазини за сувенири и много кафенета.

Ако потърсите достатъчно ще намерите и най-тясната улица в града - Мартен Тротциг. Стръмната уличка с много стълби е широка само 90 см. и лесно може да бъде подмината, ако не я търсите специално и не обърнете внимание какво се крие зад тясната порта, която маркира входа й.

С малко повече късмет в Стария град ще попаднете и на стена, в която е вграден камък с келтски руни.

В Гамла стан можете да откриете също така Нобеловия музей, който не е само за ценители на науката, а и за всеки малко по-любопитен. Там е и Стокхолмската катедрала, в която се помещава дървената скулптура на Свети Георги и дракона, датираща от 15-и век.

На широк площад в периферията на Стария град е Кралският дворец. Няма как да бъде пропуснат и това разбира се е следващата спирка за туриста.

Кралският дворец в Стокхолм е един от най-големите в света и има над 600 стаи. Строен е дълго време с усилията на много хора. Цели 63 години са били нужни, за да придобие днешния си вид.

Бароковата сграда е официалната резиденция на шведското кралско семейство, но всъщност коронованите особи живеят в друг дворец – Дротнингхолм.

Той е наблизо до столицата на Швеция и една приятна разходка с корабче ще ви отведе до него.

Наскоро кралица Силвия увери, че дворецът е обитаван от духове, които обаче са приятелски настроени.

Нищо чудно да усеща странно присъствие, след като дворецът е построен върху собствен горист остров в езерото Меларен през далечната 1622 г.

Интериорът му смайва със своята колекция от пищни мебели и произведения на изкуството от ХVІІ до ХІХ в., позлатени тавани и великолепни полилеи.

А дворцовият театър на Дротнингхолм е най- добре запазеният в света театър от ХVІІІ в., където при представленията все още се използват оригинални устройства и сценична машинария.

Първоначално е осветяван от 400 свещи, а днес светлината идва от също толкова мъждукащи електрически лампички с форма на пламък.

Дървеният театър е изграден през 1766 г. от майката на крал Густав ІІІ за отбрана публика от негови приятели и придворни, които са летували в замъка.

И след като се отклонихме за малко, нека да се върнем отново в Стокхолм, градът крие още изненади като например най-старият открит музей в света.

За Скансен времето е спряло и часовникът никога няма да тръгне напред. Експонатите в него са копие в реален размер на град от 19-и век с работилници на обущари, ковачи, пекари и всякакви други занаятчии. Който иска да види лос, елен, вълк, бизон, кафява мечка, видри може да се отбие и в зоологическа градина, която е част от музея.

А той пък е разположен на остров Дюргордан – Островът на музеите. Там е и Нордическият музей, който се помещава в една от най-забележителните сгради на острова, събрала всичко за културната история и етнография на Швеция от 15-и век насам.

Следващата спирка е на 10 минути път. Музеят Васа, който е най-посещавата забележителност в цяла Скандинавия. Той е уникален, защото пази единствения по рода си почти напълно непокътнат кораб от 17-и век – Васа.

Строен в периода 1626-28 г., но той потъва двадесет минути след като се отделя от брега. Предлога се, че причината за това са няколко допълнителни оръдия, поставени на борда му и непредвидения от създателите му вятър. Близо 300 години стои под водата, докато в средата на 20-и век след сложна акция е изваден и поставен в музея.

И понеже Стокхолм е град, където има за всекиго по нещо, можете да се порадвате и на съвременния живот.

Сьодермалм е идеалното място за това. Това е кварталът, известен с бохемската си култура. На острова се намира и един от най-големите паркове в Стокхолм – Тантолунден.  А на върха на хълма има 111 малки къщички, боядисани в традиционното за Швеция червено, жълто, бяло или зелено, които са алтернатива на извънградските вили.

Желаещите да се радват на хобито си да градинарстват обаче са толкова много и списъкът с чакащи да получат място е толкова дълъг, че може да отнеме дори 25 години, докато се освободи една къщичка. Освен това всеки претендент задължително трябва да докаже уменията си на градинар и правото на ползване не се унаследява.

Който си спомня с носталгия за култовата шведска група АББА, едва ли ще пропусне да се отбие в специалния музей, посветен на нея.

За децата пък има специално място - музеят Юнибакен, вдъхновен от творчеството на Астрид Линдгрен.

И накрая, ако искате да се почувствате истински швед не пропускайте да се излегнете на тревата в някой парк и да се насладите на чудесното време през юли.

Коментари Напиши коментар

27

Чужденец

преди 8 месеца

Стандартът е висок, т.е. много е скъпо. Живота изглежда на бавни обороти поради спокойния им темперамент, но се работи пълноценно през цялото време, до 67 годишна възраст. Не като в Бг да се правят почивки за по цигара по 2 пъти на час и още толкова да се чопли носа.

26

В Швеция тровят

преди 8 месеца

жертвите на NaClО /натриев хипо хлорид и други хлор токсични канцерогенни препарати имат видими увреждания и подувания на лицата и телата.
Подобни у нас видяхме след 2015 година.Отровените след малки дози лечебни високо градусови напитки получават специфични проблеми ..През 2017 познат тираджия донесе проба от ШВедска вода.Не се разваляла две години в туба от бял полиетилен

25

Швеция има проблеми

преди 8 месеца

лято Хотел "Албатрос" Кабакум.
Млад мъж на рецепсията тревожно съобщава на всички мъже.
ИСкам помощ след 24 часа. Пристига самолет със шведки.
Смеем се. Ресторант до хотел НОй .Пием със собственика.Пристигат две шведки и хоп на нашата маса.Поръчват скромно малки водки.Музика танци канят ни на танц. Едната почти губи съзнание след малката водка.Оказва се, че в ШВеция ги тровят с хлор токсични води.