Снимка: БТА

Видео 21.06.2018

В началото на летния сезон: Проверки на аквапарковете

От Комисията за защита на потребителите вече започнаха проверки на туристическите обекти по Черноморието. Кампанията за лято 2018 обхваща и водните пързалки в аквапарковете по морските ни курорти.

Деца с дълги коси няма да имат право да се пускат по атракционите, освен ако не носят гумена шапка. С цел безопасност ще се следи и дали се спазва достатъчно време между отделните спускания по пързалките.

Още по темата

"Има набор от задължителни изисквания, които трябва да бъдат спазени, за да може да се гарантира безопасността, най-вече на децата, когато ползват такива съоръжения. Те ще трябва да бъдат изведени на информационно табло, за да предизвикат вниманието на родителите", коментира в студиото на "България сутрин" председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Той обясни пред Bulgaria ON AIR, че на първо място тези табели трябва да показват максималният брой ползватели на съоръжението, минималната и максималната възраст на децата, които могат да го използват. Също така непременно трябва да има ограничение за теглото, а дрехите, които носят не трябва да имат свободни връзки и краища, защото могат да се закачат и по този начин да създадат предпоставки за инцидент.

В началото на юни българско дете загина в морски курорт в Турция заради удар в корема от друго дете, спускащо се веднага след него на пързалката. Родителите обвиниха аквапарка в липса на спасители, които да следят времето между отделните спускания.

Собствениците на водни пързалки у нас ще бъдат задължени да осигурят поне един спасител, който да контролира спусканията. А за да не се стига до инциденти всяко дете ще получава инструкции.

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 10 месеца

Е децата ще се острижат за да се хопнат на аквапарковете! Майко мила - Тралалария!
Който се е махнал от Тъпанария нека дава курбан три пъти в годината!!!