Снимка: архив, Булфото

Традиционно всяко лято хиляди българи стягат куфарите за Гърция или Турция. Очакванията са около 650 000 българи да окупират плажовете в южната ни съседка, а около 310 000 да почиват в турските курорти. Но къде почивката излиза по-евтино - у нас или в чужбина?

За юли, например, цените на стаите в пансион започват от 5 евро, а в хотели с пет звезди – от 69 евро в Турция.

Ако до преди години за лев получавахме една турска лира, сега вече можем да получим почти три. От началото на годината валутата в южната ни съседка загуби над 20% от стойността си спрямо долара и еврото. Напук на очакванията за по-евтини пътувания заради по-евтината лира, туроператорите не намаляват цените. Първо, защото не продават пакетите в лири, и второ, защото повечето резервации са направени много преди сериозния срив на валутата на съседите.

От кризата обаче печелят хотелиерите в турските курорти. Засега обаче плюсовете не се отразяват в цената на нощувките. За туристите с евро в джобовете храната в ресторантите, екскурзиите и посещението на различни забележителности са повече от изгодни, съобщава Нова тв.

Още по темата

По-евтиният пазар при съседите активизира алъш вериша в много от градовете край границата. Това даде тласък и на туризма. Всяка седмица хиляди туристи тръгват от международната автогара в София към турските курорти. Първите групи заминаха още в началото на май, а само след дни се очакват едновременно към турските курорти да тръгват десетки автобуси с българи. Очаква се много силен сезон.

Завръщането на туристите в турските курорти веднага тласна цените на почивките нагоре - минимум с 10-15 %. Най-предпочитани остават хотелите в Кушадасъ, Дидим, Бодрум, Мармарис и Анталия.

По-солено се очертава морето в Гърция. За да достигнем до плажовете на съседите, пътуването ще ни струва много повече, защото за да заредим, ще се наложи да бръкнем много по-дълбоко в джоба си. Сега цената на литър бензин минава 1,50 евро. Прогнозите на експертите са, че в пика на сезона по островите ще зареждаме и за 2.5 евро. Още преди скъпите горива да се отразят на туризма, почивките тръгнаха нагоре. Пакетите са основни за 7 нощувки със закуска и вечеря.

Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма смята, че основно българинът почива в България. Дори тези, които посещават близките страни правят по едно посещение и на родното Черноморие.

"Ако сравняваме тризвездни хотели, в България едно четиричленно семейство може да почива за 1600-1800 лв у нас. В Гърция същата почивка ще излезе около 3400 лв", смята той.

Но що се отнася до Турция, експертът сравни олинклузив пакети, които основно се предлагат там и според него те са на много изгодни цени. По думите му, ако трябва да ги сравним с българските хотели, в Турция е по-евтино.

Драганов обясни, че със завръщането на руските туристи в Турция, се очаква и там да се увеличат цените, но пък спада на лирата спрямо европейската валута и щатския долар също е от значение.

Коментари Напиши коментар

110

стефчо

преди 11 месеца

Като нажулиш багажника на Опела ,тогава Гръцкото море излиза евтино.Ако ходиш вечер на кръчма да хапваш и пийваш тогава нещата придобиват друг обрат, и си трябват 100 евро само за вечеря.

109

Щерю

преди 11 месеца

На Мъртво море морето излиза най- солено...

108

Анонимен

преди 11 месеца

всеки, който има елементарна обща култура, знае че гръзкото море е по-солено от нашето. Черно море е едно от най-слабо солените морета, учи се някъде в 4-ти клас.