Снимка: flickr.com

Ако се чудите какво би било усещането да живеете под земята, то трябва да прелетите хиляди километри и да посетите малкия австралийски град Кубър Педи. Той се намира в северната част на Южна Австралия и е отдалечен на 850 километра от Аделаида.

На пръв поглед мястото изглежда много пусто. Върху безлесната равнина са разположени само няколко къщи, ресторантът, полицейският участък, училището и болницата.

Това обаче е само половината от целия град. Другата половина се намира под земята в просторни пещери и тунели, наречени „землянки“. Във въпросните землянки са построени много жилища, хотели, ресторанти, барове, включително и църкви.

Кубър Педи е построен през 1915 година, след като 14-годишно момче случайно открива опал в района. В рамките на няколко години стотици златотърсачи се стичат към мястото. Скоро обаче те откриват, че животът над земята е труден, защото през лятото температурата често надвишава 40 градуса, а влажността рядко стига 20%.

Ето защо жителите на малкото градче решават да заживеят под земята. Първите къщи са построени в дупките, които вече са били изкопани в процеса на търсене на опал. Съвременните домове пък разполагат с всички удобства, които може да се намерят във всяка „нормална“ къща. Входовете им обикновено са на нивото на улицата.

Днес Кубър Педи е водещ доставчик на опал, а също така и производител на по-голямата част на бял опал в световен план. В града има над 70 полета с опал, както и най-голямото поле за опал в света.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте снимки от необичайния град под земята в Австралия

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase