Снимка: Jean-Marie Hullot

Бутан е малка страна, намираща се в Хималаите, Азия. И дори да не ви звучи като най-примамливата дестинация за екскурзия, планинското царство ще ви очарова със своите невероятни тайни и очарователни традиции. Заради дългата си изолация, хората в Бутан до голяма степен са запазили своя традиционен начин на живот.

Някои наричат малката страна, живееща изцяло по законите на будизма, "последната Шангри-Ла на нашата планета". Ето защо не трябва да ви учудва, че Бутан успява да очарова и плени всички туристи, които са го посетили.

Любопитни факти за Бутан:

1. В Бутан се намира летището Паро, което е разположено на надморска височина от 2235 метра. То е заобиколено от планини и се смята за едно от "най-сложните летища" в света. Самолетите трябва да маневрират между планините в тесен пролом. Едва осем пилота в света имат сертификат, с който могат да кацат на летище Паро.

2. От 17 декември 2004 година в Бутан има въведена пълна забрана на продажба и употреба на тютюн от местните хора. Цигари не могат да бъдат изнасяни извън страната. Преди това тази забрана е действала в 18 от 20-те области на Бутан. Глобата за пушене е 175 евро. В страната може да внесете цигари само за лична употреба. Предвидено е тежко наказание за чужденците, които продават тютюневи изделия на местните жители. Забраната за пушене на обществени места е въведена за първи път още в средата на 17-ти век.

3. В страната не е имало телефони почти до края на 80-те години на миналия век.

4. Всички граждани на Бутан носят традиционно облекло на обществени места. Властите в държавата не искат древните традиции да пострадат, заради влиянието на западните цивилизации.

5. Тхимпху е столицата на Бутан. Това е единствената столица в света, в която няма светофари.

6. Никъде в страната няма да видите просяци или бездомни хора.
7. В Бутан няма престъпност.

8. Местните винаги са наричали страната си „Druk Yul“ или „Царството на гръмотевичния дракон“. В тибетски хроники от 18-ти век Бутан е наричан още „Свещената скрита земя“, „Южната долина на билките“ или „Лотос градината на боговете“.

9. Езикът в Бутан се нарича „дзонха“ и представлява вид тибетски диалект. Местните жители говорят още непалски и английски език.

10. Тибетският будизъм е основната и официална религия в страната.

Влезте в галерията на Тialoto.bg и разгледайте част от очарованието на Бутан

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase