Снимка: GNS Science

Оукланд е най-големият и най-гъсто населеният град в Нова Зеландия. Той се намира в долина на вулканична област, в която се позиционират повече от 50 вулкана. Същите тези вулкани са изригвали около 90 пъти за последните 90 000 години, като все още няма начин да се предскаже кога отново могат да изригнат.

Ето защо Оукланд буквално е „гореща точка“. Той е единственият град в света, който е построен върху базалтова вулканична област, която все още е активна. Въпреки това той е дом на 1,4 милиона жители, които всекидневно поставят живота си на риск или казано по друг начин – около една трета от цялото население на Нова Зеландия.

Когато и да се случи следващо изригване на вулкан, ако Оукланд все още съществува като населено място, нанесените щети върху него със сигурност ще бъдат неописуеми. За щастие и успокоение на местните, вулканите в града са малки, в сравнение с повечето вулкани в света.

Те са разположени в рамките на около 20 километра от центъра на града. Вулканите дори могат да бъдат видени, защото приличат на малки хълмове, разположени в региона. Някои от кратерите им дори са пълни с вода и формират езера.

Остров Рангитото е най-емблематичната природна забележителност в Оукланд – със своя отличителен симетричен конус. Влезте в галерияа на Тialoto.bg и разгледайте Оукланд – градът с вулканите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase