Снимка: flickr.com

Навсякъде по света религиозните сгради имат различен облик. Християнските православни църкви изглеждат по един начин, катедралите по друг, джамиите по трети, а будистките или хиндуистките храмове по четвърти. Почти всички религиозни сгради обаче се открояват с пищност и интересна архитектура.

В Банкок, Тайланд има будистки храм, който по-скоро изглежда като космически кораб, отколкото като религиозно място. Ват Пхра Дхаммакая (Wat Phra Dhammakaya) е сграда с внушителни размери. Храмът се намира на 16 километра от международното летище в тайландската столица.

Той е център на противоречивото движение Дхаммакая, будистка секта, основана през 1970 година. Срещу нея има обвинения за непретенциозни религиозни учения и комерсиализация на будизма. Построяването на впечатляващата сграда струва един милиард долара.

В центъра на конструкцията има огромен купол, покрит с 300 000 бронзови статуи на Буда със златно покритие. Още 700 000 статуи са разположение във вътрешността на храма. Златният купол е Мемориална зала на основателя на движението. Тайландският храм е ограден с масивна бетонна площадка със формата на кръг, която функционира като медитативен амфитеатър.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте храма, който по-скоро прилича на НЛО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase