Снимка: Flickr

Милиони години ни делят от ерата на динозаврите - тези огромни внушителни същества, обитавали земята дълго преди нас. Само богатото въображение на човек може да го отведе назад във времето и да си представи какво би било да живее тогава. Отпечатъци на динозаври са открити на много места по света, включително и в Боливия.

Вертикална стена в Боливия е изпъстрена с динозавърски отпечатъци и представлява варовикова плоча, дълга километър и половина с височина почти 100 метра. Тя се намира в Кал Орко и на нея има повече от 5000 стъпки и 462 отделни пътеки. Преди 68 милиона години огромната стена представлявала кална равнина, по която динозаврите свободно се разхождали.

Палеонтолозите определят отпечатъците като танц, тъй като много от тях са разположени в странни модели. Откритието на стената е голям принос за историята и науката, тъй като с негова помощ се документира огромно разнообразие от динозаври. По време на Кредата (последният период от мезозойската ера) Кал Орко граничел с голямо езеро.

Смята се, че динозаврите оставили своите отпечатъци в калта, докато вървели по брега на това езеро. Периодът на сухо време ги затвърдил, а след това по време на дъжда отпечатъците потънали, погребани под седименти и повече кал. Установени са седем слоя следи, които тектонските движения на земните плочи постепенно избутвали нагоре.

Най-дългите отпечатъци са на бебе тиранозавър, които продължават цели 347 метра. Почти всички следи са толкова добре запазени, че по тях може да се установят различните видове динозаври.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте динозавърските отпечатъци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase