Снимка: amusingplanet.com

Големият австралийски залив е известен със своята пищна брегова линия, открояваща се със стръмни скали. Равнината Нуларбор е най-голямото парче варовик в света с обща площ от 270 000 квадратни метра и разстояние от около 1000 километра от своята най-западна до най-източна точка.

Районът е плосък, макар на повърхността на равнината да има области с леки депресии. Срещат се и вдлъбнатини, образували се от срутването на подземни пещери и дупки. Равнината Нуларбор завършва внезапно с ефектно „отрязване“ и неописуемо красива гледка към океана. 200-километрова пропаст се извива около Големия австралийски залив. Това кара туристи с с усмивка да възкликнат, че са видели най-красивия край на света.

Стръмните скали се образуват в южния край на Нуларбор. Варовикът, от който са направени, стартирал своето формиране като част от морското дъно, когато Австралия започнала да се отделя от Антарктида преди 65 милиона години.

Стръмните австралийски скали имат белезникави, сиви и кафяви слоеве от варовик и кристална скала. Някои слоеве включват още морски вкаменелости като червеи и мекотели, което доказва морския произход на скалите.

Най-добра представа за гигантоманските размери и красота на скалите може да се добие от птичи поглед. Гледката към океана обаче също не е за изпускане. На 85 километра от магистралата има пет основни насоки за пътища, водещи към края на равнината Нуларбор.

Западният път е най-популярен, тъй като посетителите могат да ходят върху парче скала, издадена по-напред от останалата повърхност. В източния край на стръмните скали туристите могат да наблюдават с часове южни китове, които мигрират есента.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте австралийското природно величество.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase