Снимка: БГНЕС/EPA

Висши американски представители съветват Украйна да изчака с предприемането на ново голямо настъпление срещу руските сили, докато не пристигне поредната пратка американска военна техника и не приключи обучението на войските й в боравенето с нея, заяви високопоставен правителствен представител от САЩ, цитиран от Ройтерс.

Представителят, който пожела анонимност, заяви пред малка група репортери, че Вашингтон остава твърдо на позиция, че засега няма да предоставя на Киев танкове "Ейбрамс", на фона на споровете с Германия около танковете "Леопард".

Всички разговори, които САЩ водят с Украйна относно възможна контраофанзива, са в контекста на гарантирането, че украинските сили ще отделят достатъчно време за обучаване как да използват новото въоръжение, което Вашингтон им предоставя, каза той.

Американските официални представители смятат, че всяко настъпление ще бъде по-успешно, ако украинските сили се възползват от обучението и значителния приток на нова военна техника.

В четвъртък САЩ обявиха, че ще изпратят на Украйна стотици бронирани машини, които да използва във войната. През последните дни в Киев беше и високопоставена американска делегация, която включваше заместник държавния секретар Уенди Шърман и заместник-съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Файнър.

Посланието на Вашингтон е било, че Украйна е изразходила значително количество ресурси за отбраната на град Бахмут и че въпреки това вероятността руските войски да изтласкат силите й от това населено място остава твърде голяма, каза пред репортерите пожелалият анонимност правителствен представител.

Ако това стане, то няма да доведе до стратегически изменения на бойното поле, добави той.

Едно от съображенията по въпроса е, че Украйна продължава да влага прекалено много ресурси за отбраната на Бахмут, при положение че се готви за настъпление срещу руските войски, чрез което да се опита да ги изтласка от районите под техен контрол в Южна Украйна.

Затова американските представители се опитват да убедят Киев да промени приоритетите си в това отношение, заяви правителственият представител.

По думите му САЩ се опитват да убедят Украйна да промени подхода си във воденето на бойните действия и що се отнася до артилерията - по-специално те съветват украинските военни да не се опитват да отговарят на всеки снаряд, изстрелян от руската артилерия, защото така Москва ще постигне надмощие, като постепенно изтощи украинския арсенал.

Именно затова новата военна помощ на Вашингтон включва бронирана техника, за да може Украйна да промени начина, по който води войната, каза правителственият представител.

Лошото зимно време затруднява бойните действия по фронтовите линии, но ако се застуди достатъчно и почвата замръзне, това ще открие възможност и за двете страни да започнат настъпление с бронирана техника, каза украинският областен управител на Луганск Сергий Гайдай.

Американският правителствен представител потвърди, че САЩ не искат засега да пращат на Украйна танковете "Ейбрамс", защото са скъпи и трудни за поддръжка.

Вчера германският министър на отбраната Борис Писториус отрече Берлин едностранно да блокира предоставянето на танкове "Леопард" на Киев, но добави, че правителството е готово да ги изпрати, ако има консенсус между съюзниците.

Съюзниците на Украйна не успяха да се споразумеят за изпращането на танкове "Леопард 2"

Съюзниците на Украйна в американската военновъздушна база Рамщайн в Германия не преодоляха разногласията за предоставянето на модерни бойни танкове на украинските въоръжени сили. Над пет часа продължиха дискусиите между ръководителите в сферата на отбраната на над 50 страни за изпращането на повече военна помощ на страната, която е във война с Русия, съобщиха световните агенции.

Берлин иска съюзнически консенсус за реекспорта на произвежданите в Германия танкове "Леопард 2", заяви министърът на отбраната Борис Писториус, след като някои европейски лидери призоваха страната му да одобри реекспорта на въпросните танкове, предаде Ройтерс.

"Леопард 2" са на въоръжение в няколко европейски страни и сред тях има желаещи да предоставят на Киев част от своите танкове. Но те не могат да го направят без съгласието на Германия, която произвежда тези бойни машини. Писториус каза, че съюзниците от НАТО са обсъдили на днешната си среща във военната база в Западна Германия въпроса за одобрението на Берлин, но не се е стигнало до решение.

Въпреки молбите на украинското ръководство, Германия засега устоява на нарастващия натиск да достави бързо "Леопард 2" на Киев или поне да даде зелена светлина на други държави, като Полша, да изпрати от собствените си бойни машини от този модел.

Въпреки това полският министър на отбраната Мариуш Блашчак изрази оптимизъм, че в крайна сметка опитите тaнковете да бъдат предоставени ще се увенчаят с успех.

"Надеждата произлиза от факта, че министрите на отбраната на 15 страни се срещнахме в кулоарите на днешната конференция и разговаряхме по тази тема", заяви пред репортери Блашчак, цитиран от ПАП. "Убеден съм, че сформирането на коалиция ще приключи с успех", добави той.

По обяд Писториус заяви пред репортери извън конферентната зала, че Германия ще "претегли всички плюсове и минуси" по този въпрос и ще вземе скоро решение.

Днешната среща започна с молба за повече военна помощ от украинския президент Володимир Зеленски. Говорейки на живо чрез видеовръзка, той заяви пред събралите се, че "войната, започната от Русия, не позволява отлагане".

Западните съюзници трябва да засилят военната си помощ за Украйна в едни ключов момент от нейната борба срещу руските войски. Този призив отправи американският министър на отбраната Лойд Остин при откриването на срещата на военни и цивилни ръководители на отбраната от 50 страни, подкрепящи Украйна.

"Ние трябва да положим още повече усилия, това е един решаващ момент за Украйна", каза Остин. "Украинският народ ни гледа, Кремъл ни гледа, историята ни гледа", допълни той.

САЩ се въздържат да предоставят собствените си танкове "M1 Ейбрамс" на Украйна, като изтъкват потенциалните предизвикателства, свързани със сложната поддръжка и логистиката на високотехнологичните машини. Вашингтон смята, че би било по-продуктивно да се изпратят германски танкове "Леопард", тъй като много съюзници разполагат с тях и украинските войски ще се нуждаят от по-малко обучение, отколкото за по-трудните за обслужване "Ейбрамс", отбеляза Асошиейтед прес.

Германия отрича да е обвързала изпращането на своите машини с това САЩ да изпратят от своите основни бойни танкове.

В края на срещата генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете въоръжените сили на САЩ, заяви, че Украйна трудно ще отблъсне всички руски сили от територията си през тази година.

"От военна гледна точка през тази година ще бъде много трудно да се прогонят всички руски сили от всички части на окупираната от Русия Украйна", каза Мили.

Срещата в Рамщайн приключи с обещания за доставки на редица други оръжия и боеприпаси в жизненоважен за Украйна момент, когато се водят боеве за контрола над град Бахмут в източната част на страната. Службата за външно разузнаване на Германия изрази днес безпокойство от загубите, които украинската армия търпи в боевете. Службата предупреди, че евентуално превземане на Бахмут от руските сили ще има значителни последици, тъй като ще позволи на Русия да продължи да продължи настъплението си в Украйна./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase