Снимка: БГНЕС/EPA

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев смята, че доставяните от Запада на Украйна танкове скоро "ще отидат за ръждив скрап", и че тези доставки няма да спасят "разпадащата се на части страна". Това  написа руският политик в канала си в "Телеграм", коментирайки срещата в Лвов между лидерите на Украйна, Полша и Литва, цитиран от ТАСС.

По думите на Медведев, въпросните политици "възлагат надежди на танкове. На всякакви там "Леопарди", модернизирани от нашите врагове танкове Т-72, още на някакъв си английски брак". "Цялото това желязо във всеки случай скоро ще отиде за ръждив скрап и няма да спаси разпадащата се на части изкуствена държава", отбеляза Медведев.

Той допълни, че някои искат да върнат Западна Украйна на "предишните ѝ стопани", а Лвов отново да се нарича Лемберг.

"В Лвов, който отново ще носи името Лемберг, те (полският президент Анджей Дуда, литовският президент Гитанас Науседа и украинският президент Володимир Зеленски) се срещнаха, за да отдадат по право западните украински области на новите им (предишни) стопани", написа Медведев.

По думите му събралите се на преговори в Лвов лидери "страдат от имперски амбиции и фантомни болки, предизвикани от бурната им история".

Русия отново смени военния командир в Украйна

Междувременно Русия отново смени висшия си командир в Украйна и постави началника на щаба на армията Валерий Герасимов начело на силите си в конфликта.

"Генерал Валерий Герасимов, началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили, е назначен за командващ на съвместната групировка на войските", заяви министерството.

Сергей Суровикин, командващ руските сили в Украйна през последните три месеца, ще стане заместник на Герасимов.

Според изявлението Суровикин ще работи заедно с други двама генерали - Олег Салюков и Алексей Ким.

"Увеличаването на нивото на ръководство на специалната операция е свързано с разширяването на мащаба на поставените задачи и необходимостта от организиране на по-тясно взаимодействие между войските", заявиха от министерството.

На Суровикин беше възложено да обърне хода на събитията в Украйна през октомври, когато руската армия беше изправена пред поредица от поражения на бойното поле.

Два дни след назначаването на Суровикин руската армия сигнализира за стратегическа промяна и изпрати вълна от безпилотни самолети и ракетни атаки срещу украински инфраструктурни обекти. Само около месец след назначаването му Русия се оттегли от южния град Херсон, единствената регионална столица, която държеше.

Коментари Напиши коментар

192

нено

преди 4 месеца

До ИВАНиванюшка, сипи си водка, и ако имаш рашка салата и прави вноска в рюбли за най- най новия москуич

191

до комундел

преди 4 месеца

До Анонимени бозата беше 0,20лева, но не казваш нищо за Белене, лагерите в Ловеч,Коциан.......за специалните кабинети в болниците на активните борци, партийните секретари в заводите които нищо полезно не вършиха, мога още много да изброявам

190

муспи

преди 4 месеца

Може ли някой от пишещите против Русия да каже - защо Русия отвори тази война?! От скука ли? - в медиите няма и дума по този въпрос. Засекретено е о невидимата Световна власт.