Снимка: БГНЕС

Шести енергоблок на атомната електроцентрала в Енергодар в контролираната от Русия част на Запорожка област беше спрян рано тази сутрин, съобщи за Интерфакс Ренат Карчаа, съветник на ръководителя на концерна "Росенергоатом".

Още по темата

„Блокът е спрян, в момента се привежда в охладено състояние“, каза Карчаа. Той уточни, че спирането е извършено в безопасен режим около 4:00 часа московско време /4.00 часа българско време - бел. ред./.

Експертът предупреди, че изключването на реактора няма да премахне напълно заплахата от ядрена катастрофа.

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Разполага с шест енергоблока ВВЕР-1000. Отскоро работят само пети и шести енергоблок. Въпреки това, поради повреда на електропроводи вследствие на обстрелите единият блок беше изключен, а вторият беше в планиран режим на разтоварване с минимална мощност.

От началото на тази седмица електроенергия от АЕЦ-а не се доставя както на територията, контролирана от Руската федерация, така и на Украйна.

БГНЕС припомня, че на 1 септември мисия на МААЕ посети АЕЦ. Част от делегацията, включително шефът на агенцията Рафаел Гроси, напусна Енергодар вечерта на същия ден. Няколко експерти на МААЕ напуснаха на 5 септември, двама специалисти останаха в атомната централа.

На 6 септември МААЕ представи доклад за резултатите от мисията, в който се препоръчваше незабавно спиране на военните действия в близост до централата и създаване на зона за сигурност./БГНЕС/

 

Коментари Напиши коментар

44

Случаен минувач

преди 4 месеца

Никога досега в историята на цивилизацията, откакто въобще го има човечеството, не са се водили военни действия около АЕЦ. Това разбира се е много опасно, особено ако някой реактор бъде пробит и започне радиоактивен теч. Плутоний 239 се полуразпада за 24 000 години. Стронций 90 е най-опасен. Полуразпада се за 28 години, но според учените 1 чаена лъжичка от него може да умъртви всички хора на Земята. От Чернобил например е изтекло количество - около 6-7 чаени лъжички.

43

баш Индженера

преди 4 месеца

до 56 - ААаааа, колега, че ви пишиме 2 на релси, това не е аргумент - загубите не се определят от това дали токът е прав или крив а от съпротивлението на проводника. Който не знае законът на Ома - да си оди у дОма! А колегата 55 го е обеснил много точно но без да се аргументира, напрежението се повишава за да се намали токът - пак следствие от закона на ома. Идеята е да се използват тънки проводници за транспортиране на огромни мощности.Прочети още на: https://dnes.bg/top-novini/2022/09/11/zaporojkata-aec-izcialo-spria-da-raboti-no-riskyt-ot-iadrena-katastrofa-ostava.543209

42

Тук

преди 4 месеца

вече се намесват и модераторчетата, чиито познания са очевидно същите като на инжа. Нямам намерение да си губя повече времето с доморасли инженерчета. За 25 години опит и практика ми се е налагало да ходя достатъчно след такива, а както става ясно, още продължава да ги има. Пази боже от такива