Снимка: БГНЕС

Швейцария е "безопасно място" за руските олигарси и център за търговия с руски петрол, въглища и зърно. Това твърди водещата швейцарска неправителствена организация Public Eye.

"От 90-те години на миналия век Швейцария е популярно убежище за руските бизнес магнати, които дължат активите си на хаотичен преход от планова към пазарна икономика и лична близост с Кремъл", твърди организацията.

Тя назовава 32 милиардери, близки до Путин, които използват Швейцария за извършване на бизнес операции или запазване на активите си чрез нерегламентирана търговия със стоки и офшорна индустрия. Според организацията 3/4 от всички въглища, изнасяни от Русия, минават през Швейцария, докато правителството на страната дори не знае кои руски производители и търговци на въглища са базирани под швейцарска юрисдикция.

Подобна е ситуацията и с петрола - около 60% от петрола и петролните продукти, изнасяни за Европа от Руската федерация, се продават чрез компании в Женева. В същото време на фона на хранителната криза швейцарските фермери получават рекордни приходи от продажбата на зърно.

"Призоваваме Федералния съвет незабавно и изцяло да приложи всички санкции, одобрени от ЕС срещу олигарси и руски енергоносители, и да лобираме в Брюксел да ги разшири до вноса и търговията с газ възможно най-скоро", казат от НПО-то Public Eye.

Освен това организацията призова за създаването на специализиран орган в Швейцария, който да следи за спазването на санкциите, наложени срещу руската икономика.

Миналата седмица страната обяви, че най-накрая се е присъединила към шестия пакет от санкции срещу Русия, който включва петролно ембарго.

Преди дни Федералната разузнавателна служба на Швейцария съобщи, че руската шпионска дейност "процъфтява" в страната след вълни от експулсиране на руски дипломати от европейски страни./БГНЕС

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 1 месец

До Мормон Е ти до преди 3 години нали лижеше ануса на руснаците. Добре ли беше?

52

Анонимен

преди 1 месец

te zatova sa bogati i si giveiat dobre

51

Мормон

преди 1 месец

Швейцария във всички световни войни е била убежище и място за договорки и преговори за разлика от нашият шапав Кюнефистан с киро простото дето ще ни вкара в пряка война .Швейцарците отдавна разчитат на този си неутрален статут за да движат световните чисти и мръсни потоци безпрепятственно докато будалите се тепат из бойните полета швейцарските каки богати чичковци им порят дупките отвсякъде