Снимка: GettyImages

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в традиционното си вече вечерно обръщение, че Русия използва всичко, което има на разположение, в битката за четири града в източния украински регион Донбас, предаде Асошиейтед прес.

"Ситуацията в Донбас е много трудна. Практически цялата мощ на руската армия, всичко, което им е останало, е хвърлено в офанзивата там. Лиман, Попасна, Северодонецк, Славянск - окупаторите искат да унищожат всичко там", заяви той.

Зеленски каза, че украинската армия отблъсква атаките, но "ще бъде нужно време и много повече усилия от нашия народ, за да преодолеем тяхното предимство в количеството на оборудването и оръжията", допълни президентът.

Той каза на украинците, че трябва да бъдат горди, че са устояли на Русия в продължение на три месеца във война, която мнозина в Русия и на Запад са очаквали да трае три дни.

Зеленски призова за още повече оръжия от Запада, за да задържат Украйна в битката, включително реактивни системи за залпов огън и танкове.

В изказването си Зеленски се подигра на руския военен министър Сергей Шойгу, който във вторник заяви, че Русия умишлено задържала офанзивата си, за да даде време на жителите на обградените населени места да се евакуират.

Поне 14 цивилни са убити при руски атаки в източната част на страната

Руските сили са убили най-малко 14 цивилни и са ранили още 15 по време на масови атаки в източните Луганска и Донецка област, които са във фокуса на най-скорошната руска офанзива, съобщи Ройтерс.

Според съобщение във Фейсбук руските сили са използвали самолети, системи за залпов огън, артилерия, танкове, гаубици и ракети при атаките си в двете области, големи части от които са под контрола на рускоезични сепаратисти.

Украинските власти съобщиха, че работници, които разчиствали развалините на жилищна сграда в Мариупол, са открили 200 тела, предаде Асошиейтед прес.

Телата са били намерени в мазето на срутената сграда, а миризмата на разложение се е разпространила в целия квартал, каза Петро Андрюшченко, съветник на кмета на града. Засега не е ясно кога са били открити загиналите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase