Снимка: архив, БГНЕС

НАТО планира да увеличи своето военно присъствие на източния си фланг в близост до Украйна, евентуално и в България, съобщи ДПА, като се позова на източници, близки до западния военен съюз.

30-те страни членки на алианса са подписали съответното предложение тази седмица, научи днес агенцията, след седмици на обсъждания.

Още по темата

Тези планове на НАТО са точно обратното на онова, което иска Русия, отбелязва ДПА.

След като през 2014 г. Русия анексира от Украйна Кримския полуостров, западният съюз разположи четири бойни групи от многонационални сили в Естония, Литва, Латвия и Полша. Тъй като в момента повече от 100 000 руски военнослужещи са разположени в близост до границите на Украйна и опасенията за инвазия се засилват, НАТО планира да разположи повече войски в района в държави като Румъния.

Решението трябва да бъде потвърдено и обявено на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел следващата седмица, научи ДПА. То може да бъде изпълнено на практика до седмици.

Министрите на отбраната на страните от НАТО ще се срещнат на 16 и 17 февруари.

Руският президент Владимир Путин призовава алианса да спре разширяването си на изток, наред с други искания, така че това развитие на събитията може да разпали още повече и без това високото напрежение в региона, отбелязва ДПА.

Кремъл обвинява страните от НАТО, че всяват страх от руска инвазия в Украйна. Русия твърди, че няма абсолютно никакви планове да напада своята съседка.

Украинското правителство, което от 2014 г. се бори срещу подкрепяните от Русия сепаратистки сили в източната част на страната, призова западните си съюзници да помогнат за предотвратява на инвазия.

Словакия и България също биха могли евентуално да приемат войски на НАТО, отбелязва ДПА. Франция вече предложи да оглави бойна група на НАТО в Румъния.

"Много други съюзници" са готови да дадат своя принос", заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Унгария, която също се намира в източния фланг на алианса, от своя страна каза, че не вижда необходимост да приема негови сили.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase