Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предлагането на жилищни имоти и през следващата година няма да съумее да задоволи търсенето. Освен традиционните причини като личната необходимост и стремежа за сигурно вложение на средствата, налице са и допълнителни фактори за катализиране на активността. Това посочват от Националната асоциация на строителните предприемачи /НАСП/ в очакванията си за предстоящата 2022 година.

Още по темата

„Трайна тенденция е вътрешната миграция – все повече хора продължават да се местят към големите градове, където могат да намерят по-добри доходи и условия за живот. Големите градове са предпочитани и от онези наши сънародници, които са работили в чужбина и се връщат в България, за да се установят трайно. И двете групи са активни купувачи на имоти”, казва Георги Шопов, председател на НАСП.

Според него, сред ключовите фактори, които ще окажат силно влияние на строителния сектор догодина, е и стремежът на хората към подобряване на средата, която обитават. Вече е устойчива групата от купувачи, които до момента са живели в панелни жилища, но разполагат със заделени средства, които решават да вложат в апартамент ново строителство. За да дофинансират сделката, те или продават стария панелен имот, или ползват ипотечен кредит.

„Ниските лихви по ипотечните кредити и лесният достъп до тези кредити също ще повлияе в посока увеличаване на търсенето през 2022 г. Неизгодните условия по депозитите и растящата инфлация оставя все по-малко колебания у хората какво да правят със спестяванията си – тези купувачи искат да предпазят свободните си средства от обезценяване”, казва още Георги Шопов.

Според него, не само активността и интересът на купувачите ще са причина предлагането да не може да „догони” търсенето. Фактор за това са и някои затруднения при изграждането на нови проекти. Като такива Шопов посочва голямата административна тежест при реализацията на всеки нов обект, но и дефицитът на свободни терени с подходяща изградена инфраструктура.

Според НАСП през 2022 г. ще станем свидетели на допълнителен ръст в цените, който ще бъде около 17%, като основната причина за това ще е динамично покачващата се инфлация. От асоциацията посочват, че към момента ръстът в цените на строителните материали се равнява на 27% от началото на 2021 г. Налице е сериозна парична маса, която е пусната в обращение. Друга причина за повишаване на цените е административната тежест в инвестиционния процес, която води до намаляване на предлагането, а оттам – до повишаване на цената на крайния продукт, коментират още от НАСП.

Коментари Напиши коментар

100

Пепо

преди 1 година

До Туск Скоро с Кръстова Вада под 3 хиляди евра няма да можеш да си намериш нищо. Квартала е нов ,близо до центъра има мол, метро, близо е и до околовръстното - ако трябва да се изнасяш за село- идеален. Яд ме че не го усетих рано , да си купя 3-4 апартамента , на добри цени :). Пътищата ще ги оправят , това е най-малката грижа. Ако всеки гледа какви са пътищата, как ще се продават жипките

99

Пепо

преди 1 година

До BebokИмаш вариант да си купиш имот в Барселона , има няма 2 мил ойро, и пак плащаш цял живот. Имотите навсякъде , особенно в столоците, са скъпи. Не може и не трябва всеки да може да си купува. Миналата година бях във Вилнюс - имот в столицата 3 хил евро квадрата , при условие че заплатите са по-ниски от нашите и Вилнюс е колкото Варна. Чакай имотите да паднат и се надявай че скоро ще взмеш 100кв. за 100хил евро.

98

Фхй

преди 1 година

Под наем отдавна е по изгодно