Снимка: Pixabay

Цените на стоките постоянно се вдигат, макар и на пръв поглед незначително. При едноседмичен пазар обаче се оказва, че сметката на касата набъбва с 4-5 лева, макар и продуктите в потребителската кошница да са едни и същи, пише „Труд“.

В същото време статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) не отчита драстични намаления. Така според данните кашкавал “Витоша” е поскъпнал с около лева за година - от 11,02 на 12,10 лева за килограм. Справка в магазинната мрежа обаче показва, че на тази цена се продават парчета от продукта с размер от 300-400 грама, тоест реално цената на килограм кашкавал надхвърля 20-22 лева, ако не става въпрос за имитиращ продукт.

Още по темата

Кравето сирене, според данните на ДКСБТ, се продава на едро срещу 7,76 лева за килограм или със 70 стотинки повече отколкото преди година. В магазина обаче цената на същия продукт е почти двойно и продуктът се търгува за около 12-13 лева за килограм.

Докато преди година олиото на едро се търгуваше срещу 2,69 лева за литър, сега цената му на борсите и тържищата е средно 3,60 лева за литър, а в магазина крайните потребители плащат над 4 лева за същото количество. Цената на яйцата на едро е 22 стотинки за брой, докато в магазина плащаме минимум 30 стотинки.

Според статистиката, въпреки рекордната инфлация за последните 9 години, поскъпването на храните е под 6 на сто за година. Потребителите обаче са категорични, че поскъпването е значително по-драстично и само от началото на месеца цените за крайните потребители в хранителните вериги и малките семейни магазини са се увеличили с 7-8 на сто. По-солено ни излиза да си напазаруваме сирене, колбаси, пилешки кренвирши, свински мръвки. Според част от производителите причината за поскъпването са увеличените цени на горивата, откъдето се повишават и транспортните разходи за доставка на основните стоки.

Близо два пъти се е увеличила цената на пропан бутана и на метана, с които зареждаме автомобилите си през последната година. Това показват данните на специализирания сайт fuelo.net, който следи движението на цените на горивата в страната. Само преди година сме зареждали 1 литър пропан бутан за 86 стотинки, докато сега за същото количеството плащаме 1,42 лева. Цената за литър на метана на 28 ноември е 2,44 лв./кг, докато преди година същото количество се е търгувало срещу 1,29 лв./кг.

През последната година са поскъпнали и другите две основни горива - бензин А95 и дизел. Цената на бензин А95 се увеличава с 35,36 на сто за изминалите 12 месеца до 2,45 лв. за литър.

Малко повече е поскъпнал за периода дизелът - с 40,22 на сто - от 1,79 лв./л до 2,51 лв./л.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase