Снимка: БГНЕС

Агенцията по трансплантации е проверила чуждите граждани, донори и трансплантирани у нас, и проверката е показала, че голяма част от тях не съществуват, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

„Агенцията по трансплантации е пуснала чуждите граждани за проверка дали има такива. Получените отговори са, че няма такива лица. Проверката е направена по линия на МВнР. Пуска се запитване и външно проверява, но те не се намесват пряко, само правят запитването във връзка с трансплантацията. Тези отговори са дадени на здравния министър по някое време, но той нищо не е предприел“, уточни зам.-министърът.

Още по темата

На 3 юни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров освободи директора на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов заради съмнения за извършвани трансплантации на органи в нарушение на действащото законодателство. Той цитира период от 2019 г. до края на април 2021 г., когато в лечебното заведение са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори.

"Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Донорите са племенници, а рецепиентите са техни чичовци, но от Оман, Израел и други държави. Има всички основания да се смята, че те не са роднини“, посочи здравният министър и подчерта, че това е сериозно нарушение на закона и представлява престъпление.

На 4 юни здравният министър назначи нов съвет на директорите на болницата, който включва доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев, но в началото на тази седмица стана известно, че Софийският градски съд е удовлетворил искането на проф. Любомир Спасов за спиране на регистрация на новото ръководство на здравното заведение до приключване на производството по жалба на Спасов.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров коментира пред БГНЕС, че с тези си действия Спасов се опитва да остане в болницата. Това, според д-р Петров, навява на съмнението, че бившият директор може да се опита да укрие доказателства.

„Целта е провлачване във времето на цялата история с надеждата нещо да се случи след изборите и да се потулят нещата. Ако той се надява на това, няма да се случи. Надеждите му са напразни“, подчерта заместник-министърът на здравеопазването.

Д-р Петров също така заяви, че Агенция "Медицински надзор" е сезирала ДАНС и предишния здравен министър за случаите на незаконни трансплантации. ДАНС е препратила информацията и до ГДБОП.

Коментари Напиши коментар

38

Хм

преди 1 година

В Израел тия неща ги правят отдавна, даже купуваха хора за части от Ислямска държава. Обаче Израел е едно, България-друго!

37

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен - Винаги съм се чудел защо в Русия и Китай няма корупция. - _____________ - Ама ти, сериозно ли!

36

ББ

преди 1 година

До Анонименопити за замазване по гробарски...донорството си има правила,крадете пари от човешки животи гробарчета,ония от пазарджишката в затвора ли е вече...май не,има мерцедес,банкови,пари...ама спечелени от убийствата на здрави хора...искаш ли да те лекува доктор менгеле?а децата ти?и да плащаш като не чов.шко!манипулират ви и ви ограбват...те не са господари на животите ви гробарите...те са елементарни крадци взели страха ви,я сте чиновници,я полицай на дпс,я платени журналисти...