Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че враждебността към исляма и мюсюлманите се разраства като рак сред управниците в Европа, предаде Анадолската агенция.

По повод на карикатурата, на която е изобразен на корицата на днешния брой на френското списание "Шарли ебдо", той каза, че дори не я е погледнал.

По отношение на обидните карикатури към пророка Мохамед обаче той каза, че за Турция е въпрос на достойнство да се изправи срещу тези нападки.

"За съжаление преминаваме през период, когато враждебността към исляма и мюсюлманите, неуважението към Пророка се разраства като рак сред управниците в Европа", каза той.

По думите му Франция и Европа като цяло не заслужават агресивната, провокативна, враждебна политика на френския президент Еманюел Макрон и онези, които споделят същия манталитет.

Още по темата

Ердоган прикани "европейците със здрав разум да подемат инициативи срещу тази опасна тенденция в името на светлото бъдеще на себе си и своите деца".

"Вярвам, че враговете на исляма и Турция, които под предлог свобода нагазват в тресавище на злоба и омраза, ще се удавят в него и ще си отидат", каза още той, цитиран от БТА.

Според него случващото се е знак за "завръщане на Европа към периода на варварство".

"Всъщност те искат отново да подемат кръстоносен поход", смята Ердоган. "На нашите земи, в тази страна има 435 църкви и синагоги, които се намират под грижите и закрилата на държавата", изтъкна още той, подчертавайки, че страната му не се меси в ничия религия и вяра.

Ердоган спомена и случая с полицейската акция в джамия в Германия по време на сутрешна молитва, като заяви, че канцлерът Ангела Меркел не е могла да му обясни действията на полицаите.

"От мюсюлманите не стават терористи, от терористите не стават мюсюлмани", каза още турският президент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase