Снимка: БГНЕС

Социалната изолация и затварянето у дома на милиони хора по света заради мерките срещу COVID-19 води до намаляването и свършването на парите, а и търпението. 

Недостигът на храни, предизвикан от нарушаването на снабдяването в условията на световна блокада, е в състояние да предизвика "бунтове на глада" дори в богатите страни, а в Европа и САЩ вече назряват социални конфликти, пише РИА "Новости", цитирани от "Труд".

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO) призова към глобално координиране, което да елиминира нарушенията при доставките и да не допуснат ограничения върху износа на стоки. 

Виетнам, който е в първата тройка на износители на ориз, прекрати експорта му. Казахстан наложи забрана върху износа на пшенично брашно, а експертите не се наемат да прогнозират какво ще се случи, ако Русия – най-големият износител на пшеница, спре доставките й.

Друг проблем е затварянето на границите, заради което липсват нискоквалифицирани трудови мигранти. Няма кой да прибере реколтата от полетата, не достигат работници във ферми, затруднения имат и товарните превози.

Но най-голямата криза е при хората, които вече нямат пари. 

В момента за най-много брожения и социално напрежение се съобщава в Италия, но US експерти предупреждават, че скоро и САЩ могат да тръгнат по "италиански сценарий". Те припомнят, че за две седмици до края на март броят на новите безработни там е набъбнал до 10 милиона, като през април те могат да се увеличат още 3-4 пъти. А проучвания на GOBankingRates показват, че 45% от американците нямат никакви спестявания.

Каква е ситуацията в България?

У нас засега е спокойно след почти месец въведено извънредно положение. Магазините разполагат с храна и не се усеща липсата на стоки от първа необходимост. Проблем има в малките населени места, където има магазини, до които трудно има доставки. Има и такива, кото затварят, след като са принудени да работят "на вересия".

Статистически "армията на безработните" се увеличава с няколко хиляди на ден, а опашките пред бюрата по труда се превърнаха в обичайна гледка. 

Правителството стартира редица мерки с намерението те да търпят развитие според ситуацията и продължителността на пандемията. Кризата засегна редица сектори, а оптимистичните прогнози са, че икономическата криза ще се усеща минимум една година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase