Вълната от напускащи медици в клиниката по белодробни болести "Света София" започна вчера. Причината е възмущението им от липсата на защитни облекла, подготовка и инструкции за протичане на работата с пациенти, заразени с COVID-19.

Пет медсестри и двама санитари са подали заявления за напускане до момента.

"Няма никаква организация. Никой не ги е обучил какво трябва да правят, как да подхождат към болните, въпреки че всяка сутрин се леят сладки приказки от т. нар. кризисен щаб. Организацията е нулева", посочи за Bulgaria ON AIR д-р Андрей Коцев от синдикат "Защита".

Още по темата

Той обясни, че клиниката, която е под тази, в която се настаняват хората със съмнение за коронавирус, е туберколозна клиника, където има болни от СПИН, хора с понижен имунитет и т.н.

"Пандемия е обявена от вчера. Всички, които обясняваха, че този вирус е някакъв мек вариант на коронавируса и не бил толкова страшен, че било като грипния вирус - нищо подобно. Това е един жесток вирус. Виждате, че цяла Италия се затвори. Очаква се и цяла Европа да пламне", добави той.

"По информация на д-р Чернева, която е председател на синдикалната секция, от вчера 5 медицински сестри са подали заявления за напускане, шеста обмисля и най-вероятно ще го подаде, плюс двама санитари. Остават трима лекари, без шефа на клиниката, да обслужват всички болни, които ще пристигат", коментира д-р Коцев.

По думите му те са отвратени от отношението и от това, че трябваше да се намесят медиите, за да се снабдят с предпазни облекла.

От вчера медицинските работници вече разполагат със защитни облекла. Д-р Коцев смята, че реакцията на щаба е била твърде закъсняла. Възможни са още оставки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase