Снимка: Dnes.bg

Шофьор от столичния градски транспорт "изтегли" бързи кредити за над 4000 лева докато по същото време возел пътници до Ботунец.

Чрез измамна схема с личните му данни Тихомир Янкуловски се оказва длъжник с пет заема, без да знае, че е кандидатствал за тях.  За случая разказва "Монитор.

Още по темата
На 14 февруари 2018 г. шофьорът получава обаждане от фирма за бързи кредити, че закъснява с вноската по дълг и следва принудителното му събиране. Прави проверка в кредитния регистър, от справката става ясно, че му се водят 4300 лева заеми.

Всички борчове са изтеглени на 5 януари миналата година по електронен път с неговите лични данни.

Янкуловски обаче заеми не е теглил и вече година и три месеца ходи по мъките по различни институции, за да докаже истината.

На същата дата и час, когато задлъжнява, Янкуловски е бил на смяна зад волана. Возил е пътници по селските линии на столицата, конкретно тогава между София и Ботунец, според пътния му лист при работодателя.

За измамата са използвани предплатени карти на мобилни оператори и е фалшифициран подписът му.

Изчисленията му показват, че за последните 15 месеца е натрупал пет пъти повече задължения - от 4000 лева като сумата е достигнала над 20 000 лева

По кредитите не е платил и една стотинка.

От полицията обясниха, че вероятно в схемата са участвали поне няколко човека, но отказаха да коментират случая.

След като разбира, че е измамен Янкуловски подава жалба в полицията, където е образувано разследване и делото му е минало на първа инстанция. Констатирано, че подписът му върху част от документите за изтегляне на кредитите не е негов.

Пред "Монитор" Николай Цветанов от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране обясни, че решението по делото служи на кредитиращата организация да заличи длъжника от регистъра на БНБ.

"Лошото за финансовата институция е, че докато не бъде намерен извършителя на престъплението, търпи загуби. От Янкуловски не са търсени никакви пари и не му е съставяно изпълнително дело за сумите. Освен водените дела негативът е, че потърпевшият фигурира в кредитния регистър и има лошо "досие", призна той.

Коментари Напиши коментар

82

Истина

преди 1 седмица

Бързите кредити трябва да се обяват за незаконни и да се забранят веднага.
Там само добре облечени бизнесмени се занимават за да си узаконят парите...

81

реална сделка

преди 1 седмица

До MARIELA GONZALEZ

Мариела, трябват ми 100 милиарда евро в брой за една голяма сделка, ще ви дам 4%, вместо 3%. Кога може да ми осигурите парите?
все пак за такава сума ще ми трябва няколко институции да я одобрят да стане, но ако може да ми дадете парите.....
Досега всички банки ми отказват, както и няколко инвестиционни фонда, нямали толкова налични :(

80

1

преди 1 седмица

Онлайн кредит не е за българите, ето на веднага някой ще бъде прецакан да изплаща чужди разходи!