Снимка: Reuters

Тела плуват в Нил, военните стрелят по болници и изнасилват лекарки, трупове се отнасят на тайни места. Това  е само част от ужаса, който активистите в Судан преживяват през последните дни.


Пред The Independent, те твърдят, че дузина тела са били извадени от Нил и откарани на незнайна локация, а 101 души са загинали след протести в цялата страна.

Според Комитета на лекарите в Судан във вторник военнослужещите от групата за бърза подкрепа (RSF) са извадили поне 40 трупа от реката. Други свидетели са видели с очите си как активистите са били застрелвани и хвърляни във водите на Нил.

Според очевидците военните стреляли по болници в Хартум и горели палатки на протестиращи. В някои от тях е възможно да е имало хора, които са изгорели живи.

Медик, който пожелава да запази анонимст, споделя, че е видял как армията изнасилва седем лекарки, както и протестиращи жени.

Въпреки че Комитета на лекарите в Судан твърди, че хиляди са ранени, а 101 са загинали, според Здравното министерство на страната, починалите са "не повече от 46".

"Като кървава баня", така протестиращите определят агресията, която изригнала в последните дни. Други оприличават събитията на "клане", а Хартум на "призрачен град, скован от страх".

"Това беше клане. Не можех да преброя умрелите. Спешните кабинети се препълваха. Видях хора, заливани с куршуми. Войници, които бият протестиращи с камшици... Когато стигнах до покрива видях дим. Горяха всички палатки", казва 33-годишният активист Хусам Хилали.

37-годишата Раба Силва вижда, как двама от съмишлениците й са простреляни в крака и стомаха.

"Имаше едно малко петгодишно момче, което стоеше при нас. То е изчезнало и се страхуваме, че е изгорено живо, защото за последно е видяно как тича към палатките, които военните подпалиха", разказва тя.

По думите й армията щурмувала болницата няколко пъти и стреляла по всичко - хора, коли, стени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase