Борсовата цена на тока, на която купуват електроенергия фирмите, скочи рязко в понеделник. Търговията на платформата "Ден напред" приключи при цена 207.02 лв./МВтч базова мощност, което е с над 50% повече от средните стойности на сделките от 1 до 7 януари, когато нивата бяха 134.5 лв./МВтч.

Рекорд обаче няма, тъй като на 3 декември 2018 г. бе постигната средна стойност от 207.21 лв. за мегаватчас.

Още по темата

Ще се отрази ли обаче това поскъпване на цената на стоките и на бита?

По думите на зам.-председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки от цената на тока много зависи цената на млечните продукти, защото това са бързо ликвидни стоки.

"Не може да бъде казано с колко ще бъде увеличението на продуктите, защото всяка една фирма има различни начини на производство. Произвеждаме продукти от първа необходимост, това е основна храна за населението. Не може да спрем производство. За млечния бранш е успокояващо, че при нас няма да има рязък скок от днес за утре на цената на електроенергията, защото имаме едногодишни договори", допълни още експертът в "България сутрин".

Той обаче смята, че тенденцията сочи към повишаване себестойността на млечните продукти.

Според енергийния експерт Еленко Божков има голяма манипулация на пазара на електроенергия.

"Не е вярно, че цената на тока в България е най-ниската в Европа. Това може да се провери веднага. В съседните страни енергията е с 30% по-евтина. Част от производителите на енергия се опитват да избият цената на емисионни квоти, която БЕХ трябва да плаща за "Марица-Изток 2", коментира още Божков пред Bulgaria ON AIR.

Той е сигурен, че цената на тока се вдига изкуствено, като производството се занижава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase